”Israeler och palestiner, vi har alla Gud inom oss” ”

panelsamtal
De deltog i ett panelsamtal på temat ”Vår väg framåt”. Från vänster Alma Michold, tidigare ekumenisk följeslagare, Dani Brodsky och Ruti Baidatz, Rabbis for Human Rights, samt Erik Lysén, Act Svenska kyrkan. Foto: Mats Bjurbom

”Vår väg framåt.” Det var temat när representanter för den israeliska fredsrörelsen ”Rabbis for Human Rights” fanns på plats i Norrmalmskyrkan i Stockholm.

Medverkande var Dani Brodsky och Ruti Baidatz från Rabbis for Human Rights, samt Erik Lysén, chef för Act Svenska kyrkan och Alma Michold, som varit en av deltagarna i följeslagarprogrammet i Israel och Palestina.

Många hade sökt sig till kyrkan denna kväll, som inleddes med korta föredrag av Ruti Baidatz respektive Dani Brodsky. Ruti började med att berätta om vad som skedde efter den 7 oktober förra året, och hur hon valde att uppsöka palestinier som hon hade kontakt med.

– Jag trodde att vi skulle vakna upp till en bra dag, men det blev något helt annat, sade hon. Vi behövde gråta tillsammans över alla dessa förspillda liv.

Visa praktisk solidaritet

Ruti Baidatz förklarade också den filosofi som är grundläggande för Rabbis for Human Rights. Organisationen jobbar med att visa praktisk solidaritet på Västbanken genom att tillsammans med palestinierna motarbeta förtryck och de trakasserier som palestinier utsätts för av israeliska bosättare.

– Vi tror på alla män och kvinnors lika värde, sade hon. Vi agerar efter att alla människor är jämlika och att vi är skapade till Guds avbild. Det gäller palestinier och israeler, och vi har alla Gud inom oss.

Eskalerande våld

Dani Brodsky, som är ansvarig för organisationens arbete på Västbanken, talade om det eskalerande våldet när det gäller konflikter mellan palestinier och israeliska bosättare.

– Vi har hanterat våld, men det har blivit värre de senaste åren, sa han. Sedan den 7 oktober har det verkligen blivit svårt. Vi har fått prioritera första hjälpen och att förse behövande människor med till exempel matpaket.

Efter inledningen följde ett panelsamtal, som leddes av Ester Flores Smedman, press- och kommunikationsansvarig vid Sveriges kristna råd. En fråga gällde hur organisationen Rabbis for Human Rights påverkades av det som hände den 7 oktober.

– Det var något som skakade oss i grunden, sade Ruti Baidatz. Och det påverkade vårt arbete, vi kunde inte uttrycka oss först. Folk blev som paralyserade.

Palestinier tvingas bort från sina hem

Konflikterna på Västbanken och hur palestinierna där är utsatta av israeliska bosättare togs också upp. Det ekumeniska följeslagarprogrammet har tidigare dämpat detta våld, men läget har förvärrats och palestinier tvingas bort från sina hem. Bostäder och skolor förstörs, något som Rabbis for Human Rights jobbat konsekvent för att motverka.

– Bara att lyssna till Ruti och Dani räcker för att veta att vi bör stödja deras viktiga arbete, sa Erik Lysén, chef för Act Svenska kyrkan. Det är rörande att höra att ni kunde räcka ut handen till era palestinska grannar efter det som hände.

Även det svenska biståndet och de politiska konflikter som råder runt detta diskuterades i panelsamtalet.

– Vi har just nu en polariserad situation i Sverige när det gäller biståndet, konstaterade Erik ­Lysén.

Deltagit i följeslagarprogrammet

Med i panelen var även Alma ­Michold, som har deltagit i följeslagarprogrammet, ett program som genom en skyddande närvaro på Västbanken arbetar med att dämpa våld och öka respekten för folkrätten.

– Det är frustrerande att inte vara kvar där, sa hon. För de palestinier som ville att vi skulle vara där, så tror jag att vi gjorde skillnad. De sa att våldet minskade.

En annan verklighet är möjlig

Hur ser då framtiden ut? Finns det något hopp om fred? Ja, kanske kommer inte internationella aktörer att acceptera en återgång till den situation som rådde före kriget. Rabbis for Human Rights är i alla fall en organisation som förordar fred och mänskliga rättigheter, och som pratar om att en annan verklighet är möjlig.

– Om hopp är något som man väljer, så väljer jag hopp, sa Alma Michold.

– Vi måste säga ifrån och stå upp för mänskliga rättigheter, konstaterade Erik Lysén. Rabbis for Human Rights är en organisation som världssamfundet borde lyssna mer på.

Samlingen avslutades sedan med några ord av Sofia Camnerin, generalsekreterare i Sveriges kristna råd. Arrangemanget var ett samarbete mellan Sveriges kristna råd, Act Svenska kyrkan och Norrmalmskyrkan.

Taggar:

Israel Palestina

Mats Bjurbom

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne