Israel efter raketattackerna: Vi är i krig

Israel attackerades i dag i stor skala av palestinska terrorgruppen Hamas. Foto: TT

Israel har tillsynes oväntat attackerats i storskala av palestinska terrorgruppen Hamas.

Mängder av raketer har under morgonen avfyrats in mot Israel och minst ett tjugotal människor har hittills dödats.

"Vi befinner oss i krig", säger premiärminister Benjamin Netanyahu enligt TT.

Islamiströrelsen Hamas har avfyrat stora mängder raketer från Gazaremsan mot Israel och dessutom tagit sig in på israeliskt territorium.

Minst 22 personer har dödats och många andra har skadats.

- Vi befinner oss i krig, säger premiärminister Benjamin Netanyahu.

Israelisk polis hjälp en kvinna och ett barn från ett område som träffats av en raket i Ashkelon.

Israelisk polis hjälp en kvinna och ett barn från ett område som träffats av en raket i Ashkelon.TSAFRIR ABAYOV/AP/TT

Tusentals raketer har sedan lördagsmorgonen avfyrats mot Israel från Gazaremsan. Flyglarm har hörts på flera platser, bland annat nära Tel Aviv och i Jerusalem. Raketer har skjutits ned i Jerusalem, relativt långt från Gaza.

Dessutom har militanta palestinier "infiltrerat israeliskt territorium", enligt Israels militär, IDF, som uppger att angriparna tagit sig in från luften med hjälp av fallskärm men också från marken och havet. Det pågår sammandrabbningar på flera platser.

Tusentals soldater kommer att kallas in som svar på attacken – som den palestinska rörelsen Hamas tagit på sig.

Boende kring Gaza uppmanas att hålla sig inomhus, nära skyddsrum.

- Vi befinner oss i krig. Och vi kommer att vinna, säger Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i ett videouttalande.

Soldater i centrala Israel.

Soldater i centrala Israel. OHAD ZWIGENBERG/AP/TT

Raketer i tusental

Mohammad Daif, ledare för den terrorstämplade islamiströrelsen Hamas väpnade gren, meddelar att man inlett en militäroperation mot Israel. Enligt honom avfyrades 5 000 raketer inledningsvis. Israels militär har sagt att det handlar om 2 200.

Operationen beskrivs av Hamas som ett sätt att "sätta stopp för ockupantens (Israels) brott". De uppmanar alla palestinier att delta i attacker mot israeliska mål.

Den väpnade palestinska gruppen Islamiska jihad uppger att den deltar i operationen.

Israel har svarat med flygräder mot Gaza. Hundratals invånare har flytt sina hem på östra Gazaremsan för att komma längre bort från gränsen, enligt nyhetsbyrån AFP. Många skyndar sig att skaffa förnödenheter i förberedelse för vad som kan komma att bli våldsamma dagar.

Tusentals raketer har avfyrats från Gaza mot Israel.

Tusentals raketer har avfyrats från Gaza mot Israel. FATIMA SHBAIR/AP/TT

Över 20 döda - hittills

Minst 22 personer har dödats, enligt uppgifter från räddningstjänsten Magen David Adom som israeliska medier rapporterar om.

Över 100 personer har dessutom skadats, enligt olika sjukhus. Det handlar bland annat om 80 patienter i Be'er Sheva, varav vissa är allvarligt skadade. Patienterna på ett sjukhus i Rehovot har såväl skott- som splitterskador.

Videoklipp i sociala medier tycks visa beväpnade palestinska män i uniform som rör sig i den israeliska gränsstaden Sderot. Det är inget som bekräftats officiellt, men enligt israeliska medier ska skott ha hörts från staden.

Även i kibbutzen Be'eri, nära gränsen till Gaza, syns beväpnade angripare på gatorna, enligt invånaren Dvir Efrat som stängt in sig, beväpnad med en kniv.

- Jag kan höra skottlossning, säger hon viskande till tv-kanalen Keshet 12.

Israelisk soldat nedtrampad

En annan obekräftad video från Gaza visar vad som ser ut som en livlös israelisk soldat som stampas på av en folkmassa. Ännu en video visar hur militanta palestinier ser ut att släpa i väg en levande israelisk soldat på en motorcykel.

Israeliska militären har inte bekräftat uppgifterna som florerar om kidnappade israeler.

Netanyahu ska träffa sitt säkerhetsråd klockan 13, lokal tid.

De senaste månaderna har våldet trappats upp i den israelisk-palestinska konflikten, med många döda och skadade på den ockuperade Västbanken. I fredags dödades en ung palestinier av bosättare i Huwara.

Räddningstjänsten släcker en brand efter det att en raket från Gaza slagit ned på en parkeringsplats i Ashkelon i södra Israel.

Räddningstjänsten släcker en brand efter det att en raket från Gaza slagit ned på en parkeringsplats i Ashkelon i södra Israel. TSAFRIR ABAYOV/AP/TT

SOFIA ERIKSSON/TT

Fakta: Fakta: Hamas och Gaza

TT

Gazaremsan ligger vid Medelhavets sydöstra hörn, med en kort gräns mot Egypten i söder. I övrigt är Gaza omslutet av Israel.

Israel tog Gaza i besittning i samband med sexdagarskriget 1967.

2006 vann den islamistiska rörelsen Hamas över det sekulära al-Fatah i ett parlamentsval i Gaza. Hamas ville bilda bred koalition med Fatah och andra partier, men när dessa vägrade bildade Hamas egen regering och inrättade en egen säkerhetsstyrka i Gaza.

I Gaza utbröt blodiga uppgörelser mellan anhängare till Hamas och al-Fatah. Försök att komma överens misslyckades och 2007 slängde Hamas ut al-Fatah ur Gaza och tog över förvaltning och polisiär verksamhet.

Sedan Hamas tog kontroll över Gazaremsan har Israel upprätthållit en blockad mot området. Även Egypten har behandlat Gaza restriktivt.

Militanta palestinska grupper och Israel har utkämpat flera förödande krig sedan dess.

al-Fatah fortsätter styra på den av Israel ockuperade Västbanken.

Källa. Landguiden/UI

Taggar:

Israel
3 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
Thorsten Schütte
Det är så sorgligt och dessutom anser jag det som sannolikt att Putin via Iran stödjer Hamas för att rikta världens blickar bort från Ukraina. När det hela är över för den här gången kommer sannolikt i vanlig ordning 10 ggr fler palestinier än israeler ha dödats och misären i världens största utomhusfängelse, Gaza, öka ytterligare.
Robert Larsson
Tyvärr har freden nu kommit ännu längre bort. Islamistiska Hamas har visat sitt rätta ansikte. De senaste åren har samarbete mellan Israel och Hamas pågått under ytan vilket gett hopp för framtiden men Hamas gick inte att lita på. Andra palestinska organisationer har gett Hamas sitt stöd. Inte ens Mahmoud Abbas PLO, som västvärlden håller om ryggen, förmår se Hamas skuld utan skyller på Israel. Efter denna händelse kommer det knappast gå att förhandla om fred innan Hamas, Hizbollah och andra militanta organisationen avväpnats och ledarna fängslats. Det är helt orimligt att Israel ska acceptera att leva med sådana grannar. Man kan bara hoppas att världens ledare inser det och att alla ”palestinavänner” nu förstår vart ondskan frodas och gör upp med sina mörka lojaliteter. Fred bygger på att se sanningen.
I. Tillenius
Islam har visat vad fredlig politik är. Vidrigt! Det finns inte en enda anledning att stödja en palestinsk stat oxh har aldrig varit!

 

Till minne