”Ingen påtryckning från styrelsens sida”

Pether Nordin, styrelseordförande i Diakonia beklagar Lena Ingelstams avgång. Från styrelsen har ingen påtryckning mot henne förekommit.  Foto: Marcus Gustafsson

Diakonias ordförande Pether Nordin beklagar att Lena Ingelstam lämnar som generalsekreterare.

Men han menar att verksamheten utomlands inte påverkas.

Den omorganisation som genomfördes av Diakonias huvudkontor ledde till omfattande kritik från de lokala fackförbunden. I dess kölvatten valde generalsekretaren Lena Ingelstam att avgå. I ett pressmeddelande från Diakonia sa hon:

- Den bästa vägen framåt för Diakonia är utan mig. Men jag kommer alltid att vara stolt över att ha varit del av organisationens fantastiska arbete.

Inga påtryckningar från styrelsen

Enligt styrelseordförande Pether Nordin har det inte förekommit några påtryckningar från styrelsen, utan valet att lämna är hennes eget.

- Lena har varit tydlig med att i en organisation som Diakonia så krävs det att en ledare har förtroende från hela personalen. Hon har konstaterat att hon inte har det nu, och då väljer hon att lämna, säger han till Sändaren.

- Hon är en erfaren chef, och det är hon som gjort den bedömningen. Jag har full respekt för det, när hon bedömer att det är bäst för Diakonia. Jag kan inte ifrågasätta det.

Bo Forsberg var Diakonias generalsekreterare i 23 år, men därefter har personerna på den position bytts ut ofta. Georg Andrén lämnade när han blev landshövding i Värmland efter bara två år. Och Lena Ingelstam har också bara varit anställd i två år.

Är Diakonia en svår organisation att leda?

- Nej, det skulle jag inte säga. Georg Andrén klev av när han fick ett nytt jobb som landshövding, det är inte mycket att säga om. Men det klart att två år är för lite för en sådan organisation, det behöver ta längre tid för att ett ledarskap ska sätta sig. Ur den aspekten är det beklagligt, säger Pether Nordin.

Arbetet på fältet påverkas inte

Han menar dock att arbetet på fältet inte påverkas av turbulensen på huvudkontoret.

- Det arbetet som vi påbörjat kommer att fortsätta, det blir inga strategiska kast. Nu jobbar vi vidare tillsammans ledning, medarbetare och styrelse. Det känns mycket bra, säger han.

Mattias Brunander går nu in som tillfällig generalsekreterare innan en ny permanent rekryteras.

- Han är välkänd inom organisationen, och har ett hjärta som klappar för Diakonia, säger han.

Joakim Wohlfeil är styrelsedamot inom Unionklubben på Diakonia, och jobbar på Diakonia policyavdelning

Hur ser ni i fackklubbarna på att Lena Ingelstam lämnar?
- Det är ledsamt att vi överhuvudtaget hamnade i den här situationen. Men känslan är att vi fått ett avslut på en jobbig process, och att vi nu kan gå vidare, och det finns verkligen en genuin längtan att lägga detta bakom oss och fokusera framåt.  
 
Är förtroendet för ledningen återupprättat eller krävs det mer arbete?
- Styrelsen och ledningen har vunnit stor respekt bland personalen för man lyssnade i en svår situation. Nu finns beslut att utreda vad som gick fel i denna process, men också vad vi kan dra för lärdomar och förebygga fel i framtiden. Att den nya ledningen redan involverat personalens representanter i utredningsarbetet är en bra signal att ledningen och personalen nu går vidare tillsammans

Taggar:

Diakonia

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice