Immanuelskyrkan i Jönköping vill stoppa gängrekryteringen

Jönköping har som många andra städer problem med gängkriminalitet. Foto: Most photo

Pastor Daniel Wramhult har förfärats av hur barn rekryteras till gängen. Nu vill församlingen samarbeta med andra för att vända utvecklingen i Jönköping.

Precis som i många andra svenska städer har Jönköping den senaste tiden drabbats av skjutningar. Det kommer också rapporter om att barn och ungdomar rekryteras av gäng i staden. Daniel Wramhult, pastor i Immanuelskyrkan, är upprörd över hur allt yngre barn idag ser en framtid som gängkriminell.

- Mitt hjärta går sönder. Att barn dras in i kriminalitet är fel på alla vis, säger han.

Församlingen bjuder varje termin in till samhällsdialog kring aktuella frågor, som kan locka 300 åhörare. Nu på måndag har församlingen satt in en extra samling på grund av det akuta läget. Rubriken är ” Kriminella nätverk och barn rekryteras i Jönköping – vad gör vi?” Deltar i samtalet gör bland annat polisen, företrädare för det kommunala fastighetsbolaget, fältarbetare och för ungdomsgården Underground, som drivs av en församling i stadsdelen Råslätt.

- Jag gillar inte debatter, men samtal. Vi vill samtala om vad vi som civilsamhälle och kyrka kan göra tillsammans, säger han.

Han är beredd på att den egna församlingen kan utmanas av samtalet. Daniel Wramhult menar att församlingar idag behöver fråga sig hur man möter utmaningarna i samhället.

Når ni idag barnen som befinner sig i riskzonen?

- Inte uttryckligen, vi är en innerstadsförsamling. Däremot arbetar vi för att skapa en trygg miljö i vårt barn- och ungdomsarbete. Och där påverkar vi nog mer än vad vi kanske tror, säger han.

- Men jag längtar efter att tydligare vara en utsträckt hand. Vi som församling undersöker nu hur det ska gå till.

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA