Diakonisamordnare: I juletid är vi alla diakoner

Diakonisamordnare Sofia Rosén.  Foto: Marcus Gustafsson

– Den här julen kommer nog att kännas extra arbetsam och tung för många jämfört med tidigare jular, säger Sofia Rosén, nationell handläggare för diakoni och samhälle i Equmeniakyrkan.

Många har vittnat om hur samhällets stödinsatser inte räcker till. Svenska kyrkans diakoner och den ekumeniska hjälporganisationen Hela Människan till exempel. Rosén instämmer: det finns en nyfattigdom, ett utanförskap som växer. Pandemin, då människor förlorade sin försörjning, sätter fortfarande sina spår. Högre matpriser och dyrare energi har tillkommit under året.

– Vi tycker oss se andra grupper nu. Tidigare var det främst hemlösa, EU-migranter och asylsökande. Nu kommer fler äldre med låg pension och ensamstående föräldrar.

Under julen märks allt detta tydligare.

Församlingar delar ut matcheckar

– Har man råd att köpa klappar och julmat? Många församlingar delar ut matcheckar, matkassar och ger enklare julgåvor till främst barnfamiljer, för att skapa lite julstämning i en ansträngd tillvaro.

Jullovet innebär också en extra påfrestning.

– I skolan får man lunch och ibland också frukost och mellanmål. Plötsligt blir det fler runt matbordet hemma. Det kan bli en stor belastning.

Alla kristna har ett diakonalt uppdrag, diakoni gäller inte bara själva kyrkorna.

– Man kan förstås ge pengar, men också av sin tid, säger Sofia Rosén.

Öppna upp verksamheter

För kyrkorna kan det vara att öppna upp verksamheter under julen. Sådana exempel finns.

– Ordna ”jullovshäng” för barn och unga i kyrkan! Fixa bio- och badbiljetter, utflykter till lekland, föreslår Rosén.

Under året har Equmeniakyrkan via Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor kunnat fördela särskilda pengar till socialt utsatta till följd av pandemin och till flyktingar från Ukraina. Under hösten har över sex miljoner har betalts ut till en rad Equmeniaförsamlingar i landet. Alla församlingar som har sökt har fått något. Pengarna har gått till mat, kläder och bussbiljetter bland annat. Om stöder kommer att fortsätta vet man ännu inte.

Vilken roll skall då kyrkorna ha?

– Vi skall inte ta över staten och kommunernas roll. Men när socialbidrag, bostadsbidrag och barnbidrag inte räcker till kan vi vara ett komplement. Vi kan samverka med det offentliga.

Erik Lindfeldt

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne