Hon fick Sångarförbundets stipendium

Kitte Ström

Kitte Ström leder nu Stuvstakyrkans kör.

Hon har tagit in jazzen i kyrkan. Nu prisas hennes engagemang för att utveckla församlingsmusiken.

Equmeniakyrkans sångarförbund delar varje år ut ett stipendium på 15 000 kronor till någon som bidragit till att stimulera vokalmusiken inom Equmeniakyrkan.  Årets stipendiat blev Kitte Ström, som brinner för körmusik. Hon leder nu en kör i Stuvstakyrkan, men har också arbetat med Immanuel gospel i Stockholm.

- Det känns såklart bra att få stipendiet, och det blev en överraskning eftersom jag inte sökt det men ändå fick det, säger hon.

I motiveringen står bland annat att hon är generös med att dela med sig av sin kunskap till andra människor.

- Jag vill gärna hjälpa människor att växa sångmässigt, att våga uttrycka mer, och att bidra till att de upptäcker fler genrer, säger hon.

Hon älskar jazzmusik

Kitte Ström är pastorsbarn och uppvuxen inom kyrkan, så hon har alltid haft en relation till församlingsmusik. Som ung skrev hon körmusik till ungdomskörer, men senare i livet har hon sökt sig mer åt jazzen. Hon har nyligen komponerat en jazzmässa.

- Jag har saknat jazzmusiken i kyrkan. Den ger utrymme för mycket improvisation, som inbjuder till att arbeta mycket med uttryck. Man blir ganska fri i formerna, säger hon.

Den musik som hon komponerar har ofta andliga teman.

- Jag tycker om att skriva texter som lyssnaren får tolka själv, jag använder inte ordet Gud så ofta. Jag hämtar gärna bilder från naturen, säger hon.

Hon har inte bestämt sig för vad hon ska göra för stipendiepengarna, men det kan bli en grundplåt till en inspelning av jazzmässan.

Fakta: Sångarförbundets motivering

Kitte Ström har under många år verkat som vokalmusiker och körpedagog inom Equmeniakyrkan. Hon har på ett mycket generöst, inspirerande och målmedvetet sätt delat med sig av sin gedigna kunskap till andra. Med varsamhet och lyhördhet har hon hjälpt människor att växa, väl förankrad i sin tro och sitt uppdrag. Genom sitt trogna och hängivna arbete har Kitte gett en musikalisk bredd till Equmeniakyrkans musiktradition, inte minst genom sina egna kompositioner.

Taggar:

Kör och Musik

Jonatan Sverker

1 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Christer Svanström
Var det inte Ingemar Braennstroem som tog in jazzen i frikyrkan, med Riedel, Allan och Hallberg? Jazzgossen