Högt till tak på kyrkokonferensen

Kyrkokonferensen är igång och Sändaren är på plats. Foto: Emilia Benkel

Kyrkokonferensen 2023 i Helsingborg lär gå till historien som en av de varmaste någonsin. Men också som en konferens som lockat nästan tusen personer till konferens i ett "mellanår" - för att fortsätta traditionen som den största ombudskongressen i Sverige.

En ära att ni valde Helsingborg, sade stadens borgmästare Mats Sander när han invigningstalade för den cirka 900 personer starka deltagarskaran under kyrkokonferensens kvällsgudstjänst. 

Equmeniakyrkan

Vägledningsåret intog Estraden. Foto: Emilia Benkel

Han tryckte på de demokratiska aspekterna som Equmeniakyrkan är en stor bärare av och fick applåder från en skara Equmeniakyrkliga ombud som trots att det är ett mellanår, det vill säga året mellan Vårgårda möte och kyrkoledarval kommit i stort antal.

Cirka 500 ombud var anmälda och dessutom nästan lika många deltagare ytterligare i form av kyrkopersonal och andra besökare. 

När scenen fylldes av vägledningsårets diakoner och pastorer gick ett sus i framtiden och någon utbrast spontant - det finns hopp för framtiden här!

Equmeniakyrkan

Det blev stor glädje i staden Helsingborg den dagen. Foto: Emilia Benkel

Ekonomin en knäckfråga

Programmet är späckat - självklart med de långa förhandlingar, där ekonomin lär vara en av de frågor som är i fokus. Men seminarierna kring allt från klimat till mission var välfyllda och följdes av engagerade diskussioner i ämnena på "kyrktorget" - i vanliga fall lobbyn i Helsingborg Arena. 

Equmeniakyrkan

Britta Hermansson och Joel Halldorf är två populära profiler. Foto: Emilia Benkel

Många ville se Britta och Joel

En av de stora tilldragelserna under dag ett var kanske inte oväntat Equmeniakyrkliga evangelisten Britta Hermanssons samtal med teologen Joel Halldorf om hans bok "Bokens folk". Och, såklart, kvällsgudstjänsten då, där Equmenias nye generalsekreterare Marcus Lind fick deltagarna att ta till sig evangeliet enligt Paw Patrol, och dessutom få ett dejtingtips till livs. Lösryckt låter det kanske lite udda men Lind lyckades knyta ihop trådarna och leverera ett budskap om att vara generös mot andras sätt att tänka kring Gud, som många verkade ta till sig.

Equmeniakyrkan

Marcus Lind fick deltagarna att lyfte blicken mot Paw patrol - och Jesus. Foto: Emilia Benkel

Kvällsaktiviteter lockade

Trots att fredagen gick i ett och förhandlingarna startade tidigt på lördag var det många som tog chansen att gå på något av det utbud kvällsaktiviteter som arrangerades. 

Som två Musikquiz, en lovsångskväll och en konsert. Efter lördagens rivstart med förhandlingar väntar nu spännande seminarier innan crescendot med Samuel Ljungbladhs konsert ikväll.

Equmeniakyrkan

Alicia Rosengren fick förbipasserande utanför café Bruket att undra om Carola var på plats. Foto: Emilia Benkel

Men det gäller att också orka upp till söndagens fortsatta förhandlingar. Då Equmeniakyrkan för sista dagen denna gång samlar det största demokratiska forumet i landet.

 

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne