Hets mot folkgrupp 
eller yttrandefrihet?​

Paludan

Den högerextreme politikern Rasmus Paludan bränner ett exemplar av muslimernas heliga bok, koranen, då han höll en allmän sammankomst i januari. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Stockholmspolisen vill förbjuda Koranbränningar. Tillsammans med Säkerhetspolisen vill man på detta sätt ”reducera attentats­hotet”. Det var Dagens Nyheter som kom med de nya uppgifterna. Reaktionerna har blivit många. v

Joakim Hagerius, biträdande kyrkoledare i Equmeniakyrkan, menar att den grundlagsfästa yttrande- och mötesfriheten är fundamental:
– Det är en viktig del av det frikyrkliga arvet, det är ett minoritetsperspektiv.
Men även för att något är lagligt innebär det ju inte per definition att det är bra. Är syftet bara att uppsåtligt provocera och kränka är det helt förkastligt, ett missbruk och fri- och rättigheterna, säger Hagerius.  
Det som upprört flera är att förbudet enbart gäller en helig skrift.
”Noterar polisens beslut att inte ge tillstånd att bränna Koranen (men att tillåta alla andra böcker som också vördas – kristna och judiska Bibeln, Mormons bok, Bhagavadgita osv – att brännas)”, twittrar Jacob Rudenstrand, biträdande generalsekreterare i Svenska evangeliska alliansen.

Viktig skillnad mellan Bibeln och Koranen

Per Axéll, medlem i Tullbro­kyrkan i Falkenberg, är en annan röst i debatten. Han har tidigare varit bosatt i muslimska Malaysia och påpekar en viktig skillnad:
– Bibeln och Koranen går inte att jämföra. Det är Jesus Kristus som för kristendomen är Guds tilltal till människor, för islam är det Koranen.
Axéll anser att lagen om hets mot folkgrupp kunde vara aktuell för att stoppa Koranbränningar:
– Jag är inte jurist, men man borde kunna använda hetslagstiftningen som talar om nedsättande uttalanden om människor med viss trosbekännelse.

Beslutet överklagat

Stockholmspolisens nej handlar alltså inte om trosfrid eller om hets mot folkgrupp, utan om ­säkerhet. Beslutet är överklagat och rad jurister, liksom yttrandefrihetsexperten och journalisten Nils Funcke, tror inte att beslutet kommer att stå sig när det prövas:
Man kan endast neka tillstånd med hänvisning till att det kan bli oroligt vid just den platsen och tidpunkten där manifestationen sker. Beslutet kan inte motiveras med ett ökat terrorhot mot Sverige, säger Funcke till SVT:s Aktuellt.  
Av samma åsikt – att förbudet kommer att upphävas – är partiet Nyans ledare Mikail Yüksel. Hans slutsats blir däremot att ett permanent förbud av koranbränningar därför skall införas.

Beklagar Koranbränningarna

I Hallunda Equmeniakyrka är Boas Khamran Khan pastor. Församlingen har en grupp med runt 120 medlemmar med rätter i Indien och Pakistan.  Precis som Hagerius beklagar han Koranbränningarna:
– Det är fel att göra så, man sårar människor och går över en moralisk gräns.
Något förbund vill han däremot inte ha.
Gruppen i Hallundakyrkan har däremot påverkats på ett annat sätt. I flera muslimska länder har det varit protester, svenska flaggor har bränts:
– Det har skapar otrygghet, släkt och familj i de gamla hemländerna påverkas.

Taggar:

Koranbränning

Erik Lindfeldt

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice