Stormen Hans hotade stort scoutläger

Lägret Portal23 bygger på en sci-fi-berättelse med kristna inslag.

För de 1300 lägerdeltagarna kom stormen Hans som en obehaglig överraskning. Men lägret i Småland har ändå kunnat genomföras.

Inte sedan 2015 har Equmeniakyrkans Region öst bjudit in till en lika stor scoutsamling. Portal23 hålls på Ralingsåsgården i Aneby och samlar som mest 1300 scouter och ledare från hela regionen.

- Vi har normalt ett sånt här läger vart sjätte eller sjunde år, men på grund av pandemin blev det uppskjutet, säger regionsamordnare Christer Gustafsson.

Han menar att det är viktigt att scouter får träffas på stora läger, för att inse att de faktiskt är en del av en bred rörelse.

- Stora läger ger också möjlighet att göra andra saker, säger han.

Science fiction en del av lägret

Lägret bygger nästan helt på ideella krafter, frivilliga som bland annat står för matlagning och logistik. Det är genom deras arbete som scouterna under lägret får möjlighet att fördjupa relationer och lära sig mer om Gud. Lägret har ett genomtänkt tema, en science fiction-berättelse som går ut på att människor är mer lika varandra än de tror.

- I den berättelsen finns den kristna tron. Vi har andakter och gudstjänster där vi berättar om att vi alla har samma skapare, som också är intresserad av var och en av oss, säger han.

Scouterna samlas också kring lägerbål varje kväll, och deltar i olika projekt. En höjdpunkt är kvällsandakterna, som samlar 400 deltagare.

Stormen Hans har oroat

Mycket tid har gått åt till att planera lägret, men alla faktorer går inte att kontrollera. Inför lägret kom varningar för stormen Hans, som tvingade arrangörerna att göra vissa ändringar. Det första dygnet skulle deltagarna varit på hajk och sovit i olika vindskydd, men istället fick de tillbringa natten inomhus.

- Det gjorde vi för att undvika att de skulle komma hit med allt genomblött, säger han.

När lägret väl dragit igång på Ralingsåsgården så har dock vädret varit bättre än man först befarade.

- Det har regnat i stort sett hela tiden sedan de kom hit, men det blev aldrig den blåsten eller mängden nederbörd som befarat. Men bitvis har det varit väldigt geggigt och blött, och vi kämpar med grus och flis för att lösa det, säger han.

Att ställa in lägret har inte varit aktuellt.

- Vi har inte känt att det inte varit genomförbart, men om det skulle kommit de mängder med regn som man hotat med så att det blivit svårt. Nu verkar det som att det ska bli bättre väder.

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.