Handlar snabbt för att äldre ska få mat

Equmeniakyrkans Cecilia Larsson och Icas Hampus Samuelsson hjälps åt att plocka varor som sedan körs till behövande äldre på Smögen. Foto: Anne-Maj Sporrong

När äldre på Smögen har svårt att handla rycker Equmeniakyrkan ut.

Tillsammans med den lokala ICA-affären levererar församlingen mat till de som isolerat sig på grund av coronaviruset.

Det görs också satsningar på andra håll i Sverige.

Äldre uppmanas av Folkhälsomyndigheten att stanna hemma. På många platser i Sverige ställer nu människor upp för dem som har svårt att handla mat och andra förnödenheter.

I Equmeniakyrkan på Smögen, en ö i Bohuslän, reagerade medlemmarna snabbt. Där organiserades ett bärarlag för att stötta äldre församlingsmedlemmar.

— Men vi insåg att även människor utanför församlingen kunde behöva hjälp med inköp, säger Cecilia Larsson, som är en av initiativtagarna.

Församlingen har en tradition av att engagera sig i lokalsamhället. När bärarlaget tog kontakt med den lokala ICA-handlaren fick man en väldigt positiv respons och tillsammans kunde affären och församlingen organisera en inköpshjälp.

— Vi vill göra någonting, det är viktigt att ställa upp för våra lojala kunder. Men vi har inte möjlighet att distribuera mat, säger Niclas Stradell, som är butikschef på ICA Nära Ankaret.

Den som är bunden till hemmet kan nu ringa eller maila mataffären en inköpslista. Personalen plockar varorna i påsar, som sedan församlingsmedlemmarna hämtar och kör ut. När Sändaren är i kontakt med Cecilia Larsson har den första leveransen gjorts.

— Responsen vi har fått hittills är väldigt positiv. Det har också hört av sig människor till oss som inte är med i församling som erbjudit sig att också hjälpa till, säger hon.

Hon tror dock att det är många äldre som ännu inte känner till satsningen. Församlingsmedlemmar kommer därför att dela ut flygblad till alla äldre på Smögen om att de kan få mat hem till sig. Det är också svårt att uppskatta hur många som kommer att efterfråga tjänsten. Bärarlaget är berett att hjälpa till att plocka mat i affären om trycket blir för stort på butikspersonalen.

Cecilia Larsson är övertygad om att hjälpen kommer att fungera även om de äldre ska vara isolerade en längre period.

— Vi har som församling en tradition av att hjälpa till, så vi är uthålliga, säger hon.

Församlingen ställer upp helt gratis, men ICA-butiken skriver på Facebook att man gärna får ge en gåva till dess arbete.

— Församlingen gör en fantastiskt bra sak, säger Niclas Strandell.

Fler församlingar engagerar sig. Långt upp i norr har diakonen och församlingsföreståndaren Åsa Marie Öqvist startat ”Schyssta klubben” för att nå ut till människor som bor i Boden och Harads.

— Som diakon är min övertygelse att om jag börjar och det händer lite, så kan fler dras med och vilja hjälpa till. Det skapar också en vi-känsla, säger hon.

Genom ”Schyssta klubben” ska man kunna få hjälp med att handla mat och förnödenheter, men den som är orolig erbjuds också samtal. Lokaltidningen Norrländska socialdemokraten har skrivit om satsningen.

— Men jag har inte blivit uppringd av speciellt många. Det är svårt för människor att be om hjälp, det är också något vi behöver lära oss, säger hon.

Hon är anställd av Region Nord för att stötta församlingarna i Boden och Harads, och har precis börjat sin tjänst. Eftersom det är församlingar med en hög medelålder har man fått ställa in gudstjänster och verksamhet. Men hon menar att det inte måste betyda att kyrkan tar en paus.

— Det finns ganska mycket att göra i karantän och isolering. Man kan be. Men man kan också skapa saker som kan ges vidare. Eller baka och frysa in så att vi kan ha när samlingarna öppnar igen.

Responsen vi har fått hittills är väldigt positiv. Det har också hört av sig människor till oss som inte är med i församling som erbjudit sig att också hjälpa till.

Fakta:

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.