Lyfter konsten att förkunna så det berör

Daniel Röjås, pastor i Centrumkyrkan, Boxholm (Equmeniakyrkan/Evangeliska Frikyrkan) och Mjölby pingstkyrka, har tillsammans med Fredrik Lignell, pastor i Ryttargårdskyrkan, tagit initiativ till förkunnarkonferensen. Foto: Erika Persson

Att söndag efter söndag hålla inspirerande predikningar är en utmaning. Nu arrangeras en förkunnarkonferens för att ge predikanter möjligheter att utvecklas.

Det är femte gången som den ekumeniska konferensen ”Förkunnaren och förkunnelsen” arrangeras i Ryttargårdskyrkan i Linköping. Bakom satsningen står pastorerna Fredrik Lignell och Daniel Röjås, som saknade ett sammanhang där en predikant kan vidareutveckla sina gåvor.

 Vi samtalade om att vi varje vecka predikar och håller i andakter, men det är ändå väldigt sällan som vi förkovrar oss i förkunnelsens hantverk, säger Daniel Röjås.

Känner inte till Mose och Paulus

Redan när den första konferensen hölls 2018 visade det sig att intresset var stort. Sedan dess har man haft föredragshållare från en lång rad samfund.

 Det är helt ekumeniskt, men vi söker det breda folkliga tilltalet i förkunnelsen, säger han.

En förkunnare kan möta många utmaningar, och några är speciella för vår tid, menar han. Idag är det många människor som har ytterst vaga uppfattningar om innehållet i kristen tro, och som inte alls känner till bibliska centralgestalter som Abraham, Mose och Paulus.

 En annan är att somliga påstår att människor är ordtrötta, men det kan också handla om människor inte får höra ord som ger liv, säger han.

Daniel Röjås tror att det är fullt möjligt att även idag nå människor med evangeliet genom förkunnelse.

 Det vi är ute efter är att hjälpa varandra att hitta rätt tonträff, det som berör och går in, säger han.

En förkunnare kan tappa glöden

I år kommer talarna att vara bland andra Magnus Malm, Åsa Molin och Ellen Hemström. Talar gör också Carl-Olov Hultby, evangelist inom Equmeniakyrkan, som utgår från temat ”Förkunnarens kärlek till Jesus”. Han menar att en förkunnare måste vara vaksam på att aldrig förlora sin förundran inför Jesus.

 Det finns en risk att man landar i en slags professionalitet, att man gör ett jobb å församlingens vägar. Då riskerar vi tappa något viktigt. Vi behöver uppmuntra varandra att komma tillbaka till den första kärlekens glöd, för det är där som det bränner till. Det är något ursprungligt vi fick från början, säger han.

Att vara predikant och pastor kan vara en utsatt position. Carl-Olov Hultby menar att kraven kan vara skyhöga både från omvärlden och inifrån församlingen.

 Om man ser det kan man bli rädd. Men om man istället väljer att se att man är omgiven av längtande människor, då kan rädslan rinna av dig och du kan inse att du faktiskt har något att komma med, säger han.

Carl-Olov Hultby vill gärna uppmuntra förkunnare. Han menar att människor är öppna för Ordet även i vår tid.

 Vi har ett budskap som faktiskt har träff på alla människor, i alla kulturer och i alla tider. Det vi fått genom Jesus är universellt, säger han.

Omkring 150 personer väntas till konferensen den åttonde mars.

Taggar:

FÖRSAMLINGSLIV

Jonatan Sverker

2 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Per Axéll
Mycket bra initiativ. Tänker på en mycket viktig aspekt. Det uttryckte Anette Klintenberg så bra om sin man Urban; Han älskade människorna i församlingen mer än att predika.
Holger Nilsson
Ett tips när det gäller att predika vill jag bidra med. Köp boken Preaching & Preachers av Martyn LLoyd-Jones är en enorm lektion av denne gigant till förkunnare som samlade skaror i den stora kyrkan Westminster Chapel. Denne bok borde vara "ett måste" för alla och i pastorsutbildning.

 

Till minne

Söndagsservice