MC-klubben växlar upp för afrikas mammor

Med motorcykelambulanser kan kvinnor på den afrikanska landsbygden ta sig till en klinik
för en säker förlossning. Foto: Gabriella Mellergårdh

Kristna mc-klubben Con Dios MC anordnade sitt första Ladies Run – och passade samtidigt på att samla in pengar till motorcykelambulanser som hjälper kvinnor på den afrikanska landsbygden till en säker förlossning på klinik.

Efter tio mil på hoj genom den småländska landsbygden i strålande majsol landade ett gott gäng tjejer vid Spånhyltans Missionshus där grabbarna tänt grillen och bjöd på hamburgare.

– Vi hade kaffevagn med oss också, och tog en fikapaus vid Helgasjön. Det är vackert där! säger Carina Liljegren medan hon tar av sig hjälmen.

Tillsammans med sin namne, Carina Sandolf, har hon hållit ihop det som blev Con Dios MC:s första Ladies Run. Idén föddes i våras och tanken är att det ska bli ett återkommande event.

 

 

 

Con Dios MC är en kristen mc-klubben som vill nå ut i bikervärlden. Klubbens pastorer har
fått medverka både på bröllop, dop och begravningar, berättar Ulf Sundqvist, president. Foto: Gabriella Mellergårdh

Initiativ för minskad dödlighet

– Vi hade väl hoppats att bli några fler, nu var vi 11 hojar och 11 tjejer, men det här ska vi fortsätta med, konstaterar Carina Liljegren.

Ett något udda ekipage deltog också i Ladies Run, en lätt motorcykel med släp i form av en vagn, mer specifikt en ambulansvagn. Pelle Bäckrud som för dagen framförde mc-ambulansen berättar:

– Eezer är ett initiativ för minskad mödradödlighet. Hittills har 60 sådana här ambulansvagnar byggts i Burundi och Kenya och målet är att det ska bli många fler.

Målet för Eezer-projektet, som startats av Lars Klingsbo, är att 3000 motorcykelambulanser ska rulla i Afrika innan 2030. Konceptet bygger på idéen att använda material och teknik som finns tillgängligt lokalt.

– Små, billiga motorcyklar finns det gott om där nere. Det handlar bara om att förse dem med dragkrok och bygga en lämplig vagn. Alla vagnar byggs på plats där nere, säger Pelle.

 

Bildtexter:
Carina Liljegren (tv) och Carina Sandolf (th) tog initiativ till Con Dios MC Ladies Run – med
insamling till Eezerinitiativet för minskad mödradödlighet. Foto: Gabriella Mellergårdh

Svenska företag engagerar sig

Flera svenska företag har engagerat sig, bland annat Lundgrens Smide som skickat ner personal för att lära upp vagnsbyggare där nere i konsten att svetsa och bygga efter ritning.

Mödradödligheten är ett stort problem i världen. Var elfte sekund dör en gravid kvinna eller ett nyfött barn någonstans i världen.

– Statistik visar att det dör 800 kvinnor varje dag varav 500 söder om Sahara. Men sedan Eezer-projektet startade har 10 000 kvinnor kunnat transporteras till en säker förlossning, berättar Pelle.

Startavgiften för deltagarna i Ladies Run gick oavkortat till Eezer. Och att göra positiv skillnad för andra människor ligger i mc-klubben Con Dios dna.

– Vi startade med tanken att kunna nå ut i mc-miljön, att få samtala med människor, kunna dela ut en Bibel och visa att det finns något mer i livet. Och vi får riktigt goa samtal där man minst anar det, säger Ulf Sundqvist, president i klubben.

Gabriella Mellergårdh

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA