Fulpris till nya Göteborgskyrkan

Frihamnskyrkan i Göteborg har tilldelats det inte så smickrande Kasper Kalkon-priset, för årets fulaste nybygge i Sverige.

Det är facebookrörelsen Arkitektupproret som nu röstat fram vilket svensk nybygge som ska räknas som årets fulaste.

Med 802 röster vann den nya Pingstkyrkan i Frihamnen i Göteborg, Frihamnskyrkan, som ersatt gamla Smyrnakyrkan.

Arkitektupproret skriver så här i sin motivering till varför den varit med bland kandidaterna;

Kyrkor har fascinerat

"Kyrkor och andra religiösa byggnader har i alla tider fört samman människor. Kyrkor är bland de största sevärdheterna i de flesta europeiska turiststäderna: La Sagrada Familia i Barcelona, Notre Dame i Paris, Westminster Abbey i London, Vitus-katedralen i Prag, Peterskyrkan i Rom, katedralerna i Florens och Milano. Listan kan göras oändlig och dessa kyrkor är häpnadsväckande vackra, oavsett vilken stil och tidsålder de är byggda i. Från den romanska eran till jugend-perioden har kyrkor fascinerat oss människor, troende som icke-troende, kristna som icke-kristna. Kyrkor (och många andra religiösa byggnader) har alltid varit omisskännliga landmärken och signaturbyggnader som från långt håll stoltserat med sin skönhet via sina höga torn för att locka dit tillbedjarna."

Följer en trend

Texten fortsätter; "Även i den minsta av byar har kyrktornet alltid utgjort den högsta punkten och varit det huvudsakliga landmärket. När modernismen gjorde sitt mycket oönskade intrång i Sverige på 1930-talet och följdes av rivningshysterin, trodde kanske några optimister att åtminstone kyrkorna skulle förbli heliga och orörda. Men årtionde efter årtionde har modernisterna visat att inget är heligt för dem. Den nya Smyrnakyrkan i Göteborg följer nu trenden att nybyggda kyrkor får se ut som vad som helst – förutom en kyrka."

Vad arkitektfirman Elding Oscarsson eller Smyrnaförsamlingen anser om det hela är ännu oklart.

Kvarteret tygvävaren. Foto: Plusbo

Skönheten finns i Alingsås

Men man behöver inte åka jättelångt bort från kyrkan om man, i arkitektupprorets ögon, vill vila ögonen på något vackert. I centrala Alingsås har kvarteret tygvävaren fått en uppräschning som för tankarna tillbaka till en tid då trästaden var ny.

"När man tittar på detta underbara lilla kvarter är det som att man landat rakt i en Astrid Lindgren-saga. Att husen är helt nybyggda skulle man i varje fall aldrig kunna tro! Men det är just precis det som är fallet, vilket bevisar att skönhet består oavsett vilket år vi skriver och att alla argument om att det inte går att bygga vackert på 2000-talet är bortförklaringar, skriver Arkitektupproret på sin hemsida."

Taggar:

Pingströrelsen
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne