Fritt fram för Equmeniakyrkans anställda att delta i klimatstrejk

Jenny Dobers, regional kyrkoledare, deltog i klimatdemonstrationen på Mynttorget i mars 2019, men kan inte ta ställning till om Equmeniakyrkans anställda ska delta i den globala klimatstrejken den 27 september. Foto: Marcus Gustafsson

Kommer Equmeniakyrkans anställda strejka den 27 september? Det vill Fridays for future som uppmanar vuxna och svenska fackförbund att strejka för klimatet. Allt för att tvinga Sverige att följa Parisavtalet.

Greta Thunberg och Fridays for future har skolstrejkat för klimatet i ett år. Men än har det inte gjort tillräcklig skillnad. Om inte de vuxna agerar står en ”fullständig samhällskollaps” för dörren, skriver organisationen i ett öppet brev till media och uppmanar till en global klimatstrejk den 20-27 september.

Kurt Junesjö, som är expert på arbetsrätt, säger till Aftonbladet att en klimatstrejk kan klassificeras som en politisk strejk och är laglig.

Pär Götefelt som är ordförande för Equmeniakyrkans sektion i fackförbundet Vision Ekumeniska, tycker att det vore fantastiskt om många av medlemmarna deltog i klimatstrejken den 27 september.

– Absolut! Vi som kyrka borde synas mer i såna här sammanhang och jag tror att många pastorer, ungdomsledare och diakoner som deltar den här dagen tänker att de gör det som en del av sin kallelse.

Pär Götefelt upplever att strejkens syfte är att uppmärksamma klimatet, men också att hejda produktionen.

– Vår produktion pågår ju ändå. Vår produktion kan vara att vi deltar, inte bara den fredagen utan överhuvudtaget. Vårt jobb är att finnas där människor möts och prata om skapelsen.

Men om man vill delta, men inte göra det i tjänsten, kan det vara svårt att kalla det strejk eftersom de flesta som jobbar i Equmeniakyrkan har förtroendearbetstid. Strejkar man en fredag istället för att skriva predikan, behöver man ju ändå göra den, en annan dag, poängterar Pär Götefelt.

– För de flesta kommer jobbet att behöva göras i alla fall. Vi har en inneboende pliktkänsla som säger det. Men känner man att man vill lägga ner jobbet – gör det för hela friden!

Jenny Dobers, regionalkyrkoledare för Equmeniakyrkans Region Stockholm, upplever att hon har till uppgift att lyfta klimatfrågan i sitt arbete.

– Men jag kan inte som kyrkoledare lägga mig i vad de anställda ska göra i sitt fackliga engagemang. Vi har en god dialog med facket och vill de ta en dialog om det gör vi det.

Hon hoppas dock att de anställda möter, lyssnar och lär av de unga i deras kamp.

– Ja, att de inte behandlar kampen som en gullig grej, utan tar klimatet på största allvar.

Men känner man att man vill lägga ner jobbet - gör det för hela friden!

AnnaSara Gotting

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice