Första diakonikonferensen gav mersmak

Goda samtal på en konferens som gav mersmak. Foto: Elin Alavik

90 personer deltog på ­”Hjärta för diakoni”. Den ­första konferensen i Equmenia­kyrkans sfär med fullt fokus på diakoni.

Tillsammans med Betaniastiftelsen, Campus Bromma, Sociala missionen och Hela Människan arrangerade Equmeniakyrkan och Equmenia ”Hjärta för diakoni”.

Konferensen arrangerades för första gången – och vilken premiär det blev. 90 anmälda kom för att lyssna när biträdande kyrko­ledare Karin Wiborn och Nicolina Holmgren tala om ung diakoni följt av huvudtalarna Ulrika Fritzon och Ebba Älvebrandt. Två diakoner som också skrivit boken Försoningens väg.

– Vi är väldigt nöjda och upplever att de som kom blev väldigt nöjda och att samtalen var goda och gav utrymme för många skratt, säger Sofia Rosén.

Försoning röd tråd

Försoning var en röd tråd under dagarna och är även ett ord som diakoner lever mycket med i sina dagliga uppdrag.

– Diakonens uppdrag har delvis förändrats i dag. Vi jobbar på fler sätt med människor, vilket beror på att situationen också har förändrats för många och man kanske måste försonas med att livet blev på ett eller annat sätt. Jättemånga församlingar jobbar med det som vi kanske kan kalla nyutsatta. Fler behöver stöd till bussbiljetter, basvaror och det grundläggande. Det är på ett sätt ganska nytt.

Gruppen behöver lyftas

Diakonen har under lång tid haft en självklar roll i till exempel Svenska Kyrkan, men Sofia Rosén menar att gruppen behöver lyftas i sammanhang som Equmeniakyrkan.

– Diakonin har inte alltid en så framträdande roll i våra kyrkor som man kunde önska. Det är inte alltid man har koll på diakonens roll eller ens kunskap om vad diakonen kan tillföra.

Träffar som ”Hjärta för diakoni” kan då vara ett sätt att lyfta diakonen i församlingarna. Och det är inte otroligt att det blir en återkommande konferens på ­temat.

– Många skulle uppskatta det, sedan är det såklart upp till våra arrangörsorganisationer att vilja gå vidare med det.

Taggar:

Diakon
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne