Equmeniakyrkan i Arvika kräver fler kandidater till kyrkoledarvalet

Nu lanserar Arvika equmeniaförsamling sin egen pastor Linda Alexandersson. Bild från Equmeniakyrkans kyrkokonferens 2018 i Gävle. Foto: Lars Rindeskog
Susanne Rodmar, kyrkostyrelsens ordförande.
Linda Alexandersson, pastor i Equmeniakyrkan i Arvika

Kyrkostyrelsen borde presentera fler än tre av de nominerade till kyrkoledare och biträdande kyrkoledare för att ett verkligt demokratiskt val ska kunna göras av ombuden i kyrkokonferensen. Det menar Equmeniakyrkan i Arvika som kommer att presentera ett tilläggsförslag.

Equmeniakyrkan i Arvika är kritisk till att kyrkostyrelsen enbart lanserat tre namn; Lasse Svensson, Karin Wiborn och Joakim Hagerius. Av de 59 personer som nominerats av församlingarna har 29 personer ställt sig till förfogande.

– Vi har förståelse för att kyrkostyrelsen har haft ett svårt arbete att välja vilka av dessa kandidater som man velat gå vidare med och att flera av dem har velat vara anonyma. Men vi menar att detta ändå måste vägas mot församlingarnas önskningar att få veta vilka som finns att välja bland. Har man ställt sig till förfogande så måste man vara beredd på offentlighet, säger ordförande Lars-Eric Ljunggren.

Han hävdar att det i ett politiskt parti skulle vara otänkbart att inte alla som ställt sig till förfogande också presenterades. Lars-Eric Ljunggren hade gärna sett att församlingarna haft samma möjlighet att diskutera kandidaterna innan valet sker.

Equmeniakyrkan i Arvika kommer att väcka frågan om hur processen till kyrkoledarvalet har gått till vid kyrkokonferensen. Då kommer man även att presentera församlingens pastor Linda Alexandersson som ett tilläggsförslag.

– Det vore ett misstag att inte presentera henne som valbar. Vi vill inte mista henne som församlingsföreståndare men vi anser att hon mycket väl uppfyller de krav som nämns i kyrkostyrelsens kravprofil.

Har man ställt sig till förfogande så måste man vara beredd på offentlighet.

Susanne Rodmar, kyrkostyrelsens ordförande, säger att kyrkostyrelsen har presenterat sina tre förslag efter en gedigen rekryteringsprocess för att få fram ett förslag med tre personer som kompletterar varandra.

– Det handlar om ett gemensamt ledarskap och det har varit en lång process att komma fram till vilka personer vi vill föreslå. Man byter inte med lätthet ut någon och ersätter med en annan person som kanske inte på samma sätt kompletterar helheten.

– Om församlingarna kommer med andra förslag blir det kyrkokonferensen som får hantera detta. Hur det ska hanteras kan jag inte ge exakt svar på nu. Kyrkostyrelsen och det presidium som föreslås till konferensen ska förbereda frågan och vad jag förstår så är det kyrkokonferensen som sedan beslutar hur den vill hantera detta.

Man byter inte med lätthet ut någon och ersätter med en annan person som kanske inte på samma sätt kompletterar helheten.

Susanne Rodmar säger att kyrkostyrelsen har följt den tidigare traditionen att lägga fram tre förslag när kyrkoledare valts. Så gjordes 2012 och 2016. När kyrkan bildades var det dock fler namn som presenterades bland annat i offentliga intervjuer. Men i kyrkokonferensen gick styrelsen ändå fram med enbart ett förslag.

– Jag tycker att vi haft en demokratisk process där församlingarna både har fått komma med namnförslag och önskemål på vilka egenskaper de vill se hos en kyrkoledare. Efter det har det varit rekryteringsgruppens och styrelsens uppgift att förvalta detta.

Enligt Susanne Rodmar har kyrkostyrelsen ett ansvar även mot alla som ställt sig till förfogande och vill därför inte gå ut med namn på dem som velat vara anonyma. Många av de nominerade har enligt kyrkostyrelsens ordförande uttryckt sin tacksamhet över den möjligheten och över det man anser ha varit en gedigen rekryteringsprocess.

 

 

Christina Larsson

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne