Företag, privatpersoner och kyrkor fortsätter att ge till Ukraina

Genom Sam-hjälps försorg sprids hjälp från Sverige till utsatta ukrainare. Foto: Sam-hjälp

Viljan att ge till Ukraina gör att rekord slås. Nyligen skänkte ett företag 100 000 kronor till Sam-hjälp, som fått sina gåvor närmast dubblerade.

I Huskvarna valde personalen i företaget Husqvarnas fabrikslokaler att årets julgåva främst skulle gå till Ukraina. Av de 250 000 kronor som skänktes fick den kristna biståndsorganisationen Sam-hjälp 100 000 kronor att distribuera till behövande.

 Vi blev väldigt glada när Husqvarna tog kontakt, och vi känner stor tacksamhet över gåvan, precis som vi gör över alla gåvor som vi får, säger verksamhetschef Jörgen Ruther.

Vanligare med stora gåvor

Sam-hjälp är inriktad på att hjälpa människor i Östeuropa, något som man arbetat med i decennier. Därför kunde organisationen reagera snabbt när Ryssland attackerade Ukraina, och har kunnat skicka hjälp genom sedan tidigare upparbetade kanaler. Organisationens insats har fått stor uppmärksamhet, och givarna kommer nu från många olika sammanhang. Gåvan på 100 000 kronor är inte heller den största man fått ta emot.

 Normalt sett är det ovanligt med så stora gåvor, men under Ukrainakriget har det förändrats. Vi ser en fantastisk givmildhet från privatpersoner, företag och kyrkor, säger han.

90-konto ger förtroende

Till skillnad från många andra initiativ så har Sam-hjälp ett 90-konto, vilket innebär att deras ekonomi granskas av Svensk insamlingskontroll. Jörgen Ruther tror det påverkar potentiella givare att Sam-hjälp kan visa att endast tre procent av medlen används till administrativa omkostnader.

 Det är lite svårt att överblicka än, men gåvorna har nästan fördubblats, säger han.

De generösa gåvorna innebär Sam-hjälp bland annat kan skicka kläder, mat, ljus och värmeaggregat till Ukraina. Nyligen distribuerades stöd från Sam-hjälp till människor i Bakhmut, den ort som just nu står i centrum för striderna.

 De kristna nätverken i Ukraina har varit fantastiska, för med deras hjälp har vi kunnat nå ut till många snabbt, säger han.

Fakta: Fakta Sam-hjälp

Sam-Hjälp är en humanitär hjälporganisation som arbetar utifrån en kristen värdegrund. Organisationen startade som en del av Svenska alliansmissionen, men är idag en fristående förening. Fokus är länder i östra Europa.

Taggar:

Ukraina

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice