Finland nu anslutna till NATO

Sauili Niinistö, Finlands president, skriver under på att Finland vill med i Nato. Foto: TT

Finland är Natomedlem nummer 31 när flaggan hissats i Bryssel på militäralliansens 74-årsdag. Nu ska vi glädjas åt Finland, säger Sverige – som fortsatt får stå vid sidan.

Det officiella beskedet kom parallellt från Bryssel och Helsingfors klockan 13 på måndagen.

- Det är en historisk dag. I morgon kommer vi att hälsa Finland välkommen som alliansens 31:a medlem, säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på en presskonferens inför det utrikesministermöte som militäralliansen håller under tisdagen och onsdagen.

President Sauli Niinistö kom till Belgien för att delta i tisdagens officiella anslutningsceremoni.

Formellt skedde inträdet när Finlands utrikesminister Pekka Haavisto deponerade sitt "anslutningsinstrument" hos USA:s regering – om än på plats i Bryssel – strax innan utrikesministermötet.

Sverige "inte ensamt"

Tanken var ju att även Sverige skulle gå med samtidigt som Finland. Natochefen vill dock inte svara på om han är besviken eller ser det som ett misslyckande att den svenska ansökan fortfarande inte har slutligt godkänts av varken Ungern eller Turkiet.

- Jag är fullkomligt övertygad om att Sverige kommer att bli medlem, säger Stoltenberg och upprepar sin åsikt om att Sverige gjort tillräckligt för att uppfylla den överenskommelse som slöts med Turkiet i somras.

- Vi ska inte måla upp någon bild av att Sverige lämnats ensamt. Sverige är redan väldigt mycket inne i Nato och integreras i militära och civila strukturer. Mitt mål och Natomedlemmarnas mål är att också få in Sverige, säger generalsekreteraren.

Flaggstång redo

Sveriges Natoambassadör Axel Wernhoff är inte heller besviken.

- Nej, inte en sådan här dag. Nu ska vi glädjas åt Finland och vi har ett fantastiskt gott samarbete här på marken mellan vår delegation och den finländska och det kommer att fortsätta, säger Wernhoff till TT och SR Ekot.

Det finländska inträdet markeras med en flagghissningsceremoni vid Natohögkvarteret i Bryssel klockan 15.35 på tisdagen, med tal av generalsekreterare Stoltenberg och president Niinistö. En tom flaggstång fanns på plats redan på måndagen, där Finland får plats mellan Estland och Frankrike.

Samtidigt som Finland blir medlem överlämnar man även sin egen ratificering av Sveriges medlemskap, som gjordes redan på förhand den 1 mars. Därmed kommer 29 av 31 Natomedlemmar ha godkänt det svenska inträdet i Nato.

 

TT

1 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Thorsten Schütte
När och om autokratierna Turkiet och Ungern nedlåter sig att släppa in ett förödmjukat Sverige in i Nato x månader efter Finland måste en haverikommission tillsättas som reder ut vad som gick fel och hur en sådan nesa kan förebyggas framöver!

 

Till minne