Per-Olof och Gabriel Eurell bjuder in till karismatisk hbtq-helg

Under Kristi himmelsfärdshelgen arrangeras konferensen Jesus älskar hbtq i Immanuelskyrkan i Stockholm. Far och son Per Olof och Gabriel Eurell står bakom arrangemanget. Foto: Bildmontage

I pingst-karismatiska församlingar är motståndet mot att viga samkönade par ofta starkt.

Men nu hålls en konferens i Stockholm som vill ge karismatiska kristna nya insikter.

I Immanuelskyrkan i Stockholm kommer det att under Kristi himmelfärdshelgen hållas en konferens som blir den första av sitt slag i Sverige. Den heter ”Jesus älskar hbtq” och riktar sig särskilt till pingstkarismatiska kristna som identifierar sig som hbtq, deras anhöriga och andra som sympatiserar med att förändra inställningen till hbtq-personer i församlingarna.

– Jag ser fram emot att sjunga och be tillsammans i en miljö där man inte behöver oroa sig eller känna sig osäker, varken över att vara hbtq eller att vara kristen.

Från kritker blev hbtq-vän

Det säger Gabriel Eurell, som tillsammans med sin pappa Per-Olof Eurell, står bakom konferensen och den nybildade föreningen med samma namn.

Jag ser fram emot att sjunga och be tillsammans i en miljö där man inte behöver oroa sig eller känna sig osäker, varken över att vara hbtq eller att vara kristen. Gabriel Eurell

Gabriel och Per-Olof Eurell har båda varit engagerade i församlingen Livets ord i Uppsala. Nu arbetar de för att den pingst­karismatiska delen av kristen­heten ska förändra sin syn på samkönade relation er.

– Vi vet att det finns en mängd kristna, bibeltroende och evangelikala, som också upplever att man kan ha en bejakande och inkluderande syn på hbtq-personer. Vi vill arrangera konferensen för att visa att de perspektiven finns och är rimliga, säger han.

Positiv syn på hbtq-relationer

Under konferensen kommer flera talare från USA, som kombinerar en evangelikal tro och en positiv syn på hbtq-relationer. Deltar gör bland annat författaren Sally Gary, som skrivit om hur hon ändrat sin syn på homosexuella relationer och nu är gift med en kvinna. Från Sverige deltar artisten Andreas Wijk, som har en bakgrund i pingströrelsen.

– Jag menar att de har ett viktigt budskap. Jag tror detta är en början på att de här perspektiven ska få mer utrymme i Sverige. De som talar är kunniga, pålästa och erfarna, och kan hjälpa till med att få ut det budskapet, säger Gabriel Eurell.

Ingen markering

Den nystartade föreningen ska verka för att föra ut budskapet i pingst-karismatiska sammanhang. Sedan lång tid finns redan föreningen Ekho, som är en ekumenisk kristen förening med liknande målsättning. Att det nu startas en till förening är dock ingen markering.

– Detta är ingen ersättning för Ekho. Vi startade främst föreningen för att kunna arrangera konferensen, säger Gabriel Eurell.

Taggar:

HBTQ

Jonatan Sverker

9 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Jonas Wihlstrand
Verkligen efterlängtat av många kristna HBTQI personer.
Jonatan Fransson
Fruktansvärt. Den här utvecklingen kommer leda till än mer brytningar mellan kyrkorna i det globala syd och de i Sverige.
Lottie
Det finns en församling/kyrka i USA som heter M.C.C. Metropolitan Community Churches med precis samma budskap. Några kända namn är Nancy Wilson, Mark Jordan, Tror Perry. I Sverige har vi både Lars Gårdfeldt och undertecknad. Jag skrev min C-uppsats om homosexuell befrielseteologi redan 2006. Det finns även en förening för hbtqi-personer som är katoliker och den heter Dignity. Så det är inget nytt. M.C.C. Hade även en församling i Stockholm som hette Olivträdet. När jag flyttar tillbaka till Stockholm, funderar jag på att starta en bönegrupp under M.C.C.'s egid. Jag har fått mandat/tillstånd att göra det. Pax et Bonum! Liselotte Frejdig I Karlstad
K Olsson
Helt fantastiskt!❤️ Sorgligt att det ska behövas bara.🏳️‍🌈❤️
Lottie
OBS! Jag vet inte om det var ni eller jag som skrev fel, men han heter Troy Perry och ingenting annat! Vet inte om det går att rätta i efterhand..
Anna-Karin
Det här en fruktansvärd utveckling. Bibeln är tydlig och den som omformar den till att passa sina egna syften kommer gå förlorad! Vi har glömt Guds helighet och att frukta honom när vi tror att Gud ska "hela oss" från det som är uppenbar synd. Homosexualitet är synd som all annan synd som Gud med sin förtärande eld uppmanar att omvända sig ifrån. Det är så det står i bibeln. Kalla er inte kristna om ni vill skriva om Guds ord! Omvänd er! Annars väntar helvetet.
Inge Nilsson
Lars Enarson förklarar ämnet på klart och ett tydligt sätt. https://m.youtube.com/watch?v=EGsFAi71OlA#bottom-sheet
Mart
Det kallas rfarenhetsteologi och eisegesis, inte bibel teologi och sann exegesis som vi alltid gjort. Därför kan man inte acceptera det. Jag har läst en del Reformation project hemsida och sett tydligt hur fattig exegesis de har.
PO Lind
Bibeln kan inte vara mer klar i hur den ser på samkönade relationer. Skapelsetanke är klar i hur Gud tänkt hur det ska vara. Jesus har aldrig menat att ändra på det heller. Vilka är då vi att omforma det till det VI vill? Att göra vår egen teologi är ju bara en bekräftelse på att människan är vilse. Men vad som håller på att hända kan vara sunt. En delning mellan de som faktiskt litar på att ordet i bibeln är sant vs de som gärna skulle vilja censurera ett och annat…. ”Som man och kvinna skapade Han dem… och de sk bli ett kött”.

 

Till minne

Söndagsservice