Ex-muslimen Ayaan Hirsi Ali blir kristen

Ayaan Hirsi Ali

Den kontroversiella somaliskfödda författaren Ayaan Hirsi Ali under ett besök i Sverige. Foto: Janerik Henriksson / TT

Som ateist blev Ayaan Hirsi Ali en av islams hårdaste kritiker. Men ateismen gav inte de meningsfulla svaren menar hon idag.

Ayaan Hirsi Ali är den somaliska kvinna som fått ett världsrykte genom sin religionskritik. Hon blev internationellt uppmärksammad när hon som nederländsk politiker samarbetade med konstnären Theo van Gogh i skapandet av en kortfilm som hade udden riktad mot muslimsk fundamentalism. Theo van Gogh mördades på grund av den filmen. Ayaan Hirsi Ali har fortsatt att kritisera islam, men lever idag i USA.

Civilisationens grund

I en text i nättidskriften Unherd.com berättar hon att hon nu har lämnat ateismen och bekänner sig som kristen. Hon motiverar det delvis med att hon inte längre tror att ateismen kan stå emot de krafter som hon menar hotar den västerländska civilisationen: auktoritära stater som Ryssland och Kina, islamism och det som hon kallar woke-ideologin. Hon menar att det judisk-kristna arvet är grunden för den västerländska civilisationen, något som religionskritiker som Bertrand Russel misslyckades med att inse.

”Vi kan inte bekämpa dessa krafter om vi inte kan svara på frågan: Vad är det som förenar oss? Svaret "Gud är död!" verkar otillräckligt. Det gör även försöket att finna tröst i "den regelbaserade liberala internationella ordningen". Det enda trovärdiga svaret, tror jag, ligger i vår strävan att upprätthålla arvet från den judisk-kristna traditionen.”

Rädd för helvetet

Men att hon bytt bekännelse är inte bara orsakat av en vilja att försvara västerländska värden. Det finns också en andlig dimension.

Hon beskriver hur starkt hon påverkades av mötet med det Muslimska brödraskapet som ung. Genom dess läror fick livet en djupare mening. Hon följde noga islams lagar och regler för att på så sätt vara försäkrad om en plats i himlen. Nackdelen var att det födde en rädsla för helvetet.

Ateismen var först en befrielse för henne, men hon beskriver det som att den inte förmådde att fylla tomheten livet: ”Jag har också vänt mig till kristendomen eftersom jag till slut fann livet utan någon andlig tröst outhärdligt - faktiskt nästan självdestruktivt. Ateismen misslyckades med att svara på en enkel fråga: vad är meningen och syftet med livet?”

Samhället måste kunna ge svar

Hon menar att ett samhälle måste kunna erbjuda svar på frågan varför vi lever. Men hon är inte intresserad av nyandliga rörelser eller andra ideologier. Hon tycker att kristendomen har allt: ”Därför betraktar jag mig inte längre som en avfallen muslim utan som en avfallen ateist. Självklart har jag fortfarande mycket att lära om kristendomen. Jag upptäcker lite mer i kyrkan varje söndag. Men jag har insett, under min egen långa resa genom en ödemark av rädsla och självtvivel, att det finns ett bättre sätt att hantera existensens utmaningar än vad vare sig islam eller otro erbjudit.”

 

 

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne