EU-regler kan stoppa långa läger

När EU slår ner på de svenska kollektivavtalen kan det få stora konsekvenser för lägerverksamheten. Bilden är från ett internationellt läger i Kristianstad 2011. Foto: Drago Prvulovic

Församlingsanställda har kunnat arbeta flera dagar i sträck under läger. Det slår EU-kommissionen nu ner på.

EU har lagstiftning som reglerar vilka ramar som gäller för anställdas arbetstid. Det är regler som funnits i decennier, men i Sverige har fackförbund och arbetsgivare i kollektivavtal kommit överens om egna bestämmelser, som ibland gått på tvärs med EU:s direktiv. Nu kräver dock EU-kommissionen att Sverige rättar in sig i ledet. Den åtgärd som fått mest uppmärksamhet är kravet på dygnsvila, där den anställde ska ha minst elva timmars sammanhängande ledighet varje dygn. Detta kommer att förändra arbetslivet för till exempel brandmän och vårdpersonal som kan ha arbetspass som är betydligt längre än 13 timmar.

Kommer att påverka kyrkor

Även församlingsanställda kan arbeta flera dagar i sträck, det gäller främst inom lägerverksamheten.

- Vi kan inte sticka under stol med att det kommer att bli förändringar vad det gäller läger, säger Stefan Lindetun, som är fackordförande i Vision Ekumeniska.

Även Jan-Eric Rönngren, som är rådgivare på Arbetsgivaralliansen, säger att lägerverksamheten kommer att påverkas redan nästa år.

- Att arrangera läger som det gjorts hittills, så kommer det inte riktigt att bli framöver, säger han.

Enligt Jan-Erik Rönngren har EU-kommissionen tydligt markerat att Sverige inte längre får göra undantag från arbetstidsreglerna. Fackförbund och arbetsgivare måste därför ta fram nya avtal som följer EU:s direktiv.

- Det är ingen idé att göra en skrivning som inte håller, då kommer vi bara att få tillbaka det, och i värsta fall kan arbetsgivarna bli skadeståndsskyldiga, säger han.

Det kommer antagligen att tillsättas en arbetsgrupp med representanter från både fackförbund och arbetsgivare som grundligt sätter sig in i frågan om hur anställda ska kunna tjänstgöra i lägerverksamhet.

- Vi måste reda ut det här ordentligt, och ta hjälp av experter på EU-rätt, säger han.

Kan vara möjligt med undantag

Det finns vissa möjligheter att göra undantag från kravet på elva timmars vila varje dygn. Enligt Jan-Erik Rönngren har EU-domstolen skapat ett prejudikat som kan öppna upp för längre tjänstgöring under lägerverksamhet.

- Det skulle handla om att kunna arbeta flera dygn i sträck, men inte i två veckor, säger han.

Stefan Lindetun menar att samfunden kommer att påverkas olika av reglerna, eftersom det finns olika lägerkulturer i samfunden.

- Ju längre läger desto mer komplicerat blir det antagligen, säger han.

Trossamfunden är inte ensamma om att arbeta med lägerfrågan, samma problematik har till exempel scoutrörelsen och idrottsrörelsen. Och kommuner som driver kolloverksamhet.

Fakta: EU:s regler för anställdas vila

En arbetsgivare måste se till att personalens genomsnittliga veckoarbetstid – inklusive övertid – inte överstiger 48 timmar under en referensperiod på upp till fyra månader. De anställda måste få minst 11 timmars sammanhängande vila per dygn. Var sjunde dag måste de också få minst 24 timmars sammanhängande ledighet under en referensperiod på två veckor.

Källa: EU

Taggar:

Scouter EU

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne