EU-domstolen: Ok att förbjuda religiösa symboler på arbetsplatser

slöja

Tillåtet eller inte? Kvinnors rätt att bära slöja debatteras i många länder. Det är inte kvinnorna på bilden som drivit frågan till EU-domstolen. Foto: Carina Johansen/TT

Flera europeiska länder har inskränkt rätten att bära slöja. Det strider inte mot EU-rätten, enligt ett domstolsutslag.

EU-domstolen har slagit fast att myndigheter har rätt att förbjuda sina anställda att bära symboler eller klädesplagg som kan kopplas till en religiös övertygelse.

Det var en belgisk kvinna som överklagat sitt fall till EU-domstolen. Hon arbetade som chef på ett kommunkontor när ledningen krävde att hon skulle ta av sig sin hijab. Förbudet gällde inte bara den muslimska slöjan: kommunen bestämde att inga religiösa symboler skulle tillåtas. Inte heller fick en anställd på något sätt missionera för sin religion.

EU-domstolen offentliggjorde 2021 ett beslut i ett liknande ärende. Då fastslog domstolen att kvinnor som vägrade att ta av sin hijab kunde avskedas om de hade en sådan tjänst att de var i kontakt med allmänheten. Den belgiska kvinnan hade dock inte ett sådant arbete, utan mötte främst andra kommunanställda.

EU-domstolen menar dock att myndigheter inte ska införa sådana regler om det inte är nödvändigt. Det är också möjligt att ha andra förhållningssätt, alltså att tillåta religiösa symboler.

I flera europeiska länder pågår strider om rätten att bära religiösa symboler. Främst handlar det om den muslimska slöjan, men det finns även fall där kristna varit tvungna att ta av sig kristna symboler.

Ett exempel är Frankrike, där strikt sekularism gäller i skolor och myndigheter. Slöjan förbjöds i statliga skolor år 2004, och det pågår nu en debatt om att förbjuda andra kläder som kopplas till islam

Taggar:

Islam

Jonatan Sverker

1 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Thorsten Schütte
I texten står "den muslimska slöjan". Jag undrar som så ofta när ”slöjan” diskuteras vad som avses med ordet slöjan: Dess egentliga betydelse som en halvgenomskinlig ”gardin” framför ansiktet eller en huvudduk eller sjal som lindas runt en del av eller hela huvudhåret? Jag efterlyser språklig precision här.

 

Till minne