Vill skapa ett magasin för den reflekterande tron

Pekka Mellergård är redaktör på kristna kulturtidskriften Nod.

Den kristna kulturtidskriften Nod hotades av nedläggning, men gör nu en nysatsning. Målet är att nå människor både i och utanför kyrkan.

Kulturtidskriften Nod föddes år 2004, och var då kopplad till Örebro teologiska högskola. De senaste fem åren har Nod varit en del av tidningen Dagen. I höstas kom dock beskedet att Dagen planerade att lägga ner Nod.

 Vi var några personer som blev lite bestörta, och som tyckte att Nod funnits för länge och var för bra för att den skulle försvinna. Det finns inte många kristna kulturtidskrifter, och vi beslutade oss för att starta föreningen Nods vänner och genom den driva den vidare. Jag har gått in som redaktör, och det finns ett stort ideellt engagemang bakom, säger Pekka Mellergård, som är en av de ursprungliga initiativtagarna till Nod.

Vilka läsare hoppas ni nå?

 Nod har alltid haft målsättningen att genom ett reflekterande kristet perspektiv betrakta och analysera det som sker i samtiden. Under den gamla Nod-tiden nådde tidskriften många både i kyrkan och utanför kyrkan som tyckte att de fick hjälp att reflektera om samtidsfrågor genom Nod. Vi hoppas kunna göra det igen, nå både människor som vill ha hjälp att reflektera utifrån en kristen övertygelse och de som är utanför kyrkan men som är nyfikna på en sådan tro.

Vad kan du säga om nya numret?

 Det blir en hel del förändringar. Vi återupptar att varje nummer blir en vernissage där en konstnär får visa sina verk i tidningen. Vi kommer också koppla tidningen till en hemsida, en del artiklar kommer att finnas tillgängliga som ljudfiler, och vi kommer att spela in poddsamtal som prenumeranter kan ta del av. Vi kommer också att lyfta fram naturvetenskapliga frågor mer. Det första numret kommer att ha ”Att leva i det apokalyptiska rummet” som tema, och handla om vad det innebär att leva i dagens apokalyptiska stämningsläge.

 

Taggar:

KULTUR

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice