Equmeniakyrkan larmar om ny katastrof i Kongo

Översvämningarna drabbar Kinshasa hårt. Foto: TT

Runt 170 personer har omkommit och hundratals hus förstörts i de extrema översvämningar som drabbat Kongo Kishasa.

Nu vädjar Equmeniakyrkans representant Andersson Nsimba om bön för Kongos befolkning.

 

Nära 40 000 personer beräknas enligt FN-organet OCHA vara akut drabbade av den värsta översvämningsktastrof som drabbat Kongos Kinshasa, alltså DR Kongo, på länge. Det vill inte säga lite. 

Så sent som 2019 dödades runt 40 personer i landet av just översvämningar, och då liksom nu drabbades också vägar, broar och fastigheter av stora skador. 

Exakt vilken förödelse som regnovädret i förra veckan, som utlöste den nya översvämningen, orsakat är ännu inte helt överskådligt. Men minst 169 personer har bekräftats döda, ett 30-tal ytterligare är skadade och 280-talet hus är förstörda med följden att hemlösheten snabbt tilltagit. 

Kinshasa hårt drabbat

Området runt Mont-Ngafula där vattenmängden orsakade jordskred, och Ngaliema nära huvudstaden Kinshasa har drabbats hårdast och efter att tre officiella sorgedagar nu är över kommer landets myndigheter ta sig an uppgiften att organisera och ordna med begravning för de som omkommit.

- Vi har aldrig sett en översvämning i den här skalan, säger Blanchard Mvubu, en boende i Mt Ngafula till Reuters och fortsätter;

- Det är en katastrof. Vi förlorade allt vi ägde och vårt hus. Inget kunde räddas. 

En reporter från AFP på plats såg döda kroppar flyta omkring och flera av dem barn. 

 

 

Invånare tar skydd mot flodströmmen. Foto: TT

Equmeniakyrkan lyfter situationen

Fler områden i landet har under hösten drabbats hårt av översvämningar och Equmeniakyrkans representant Anderssson Nsimba är bestört. 

Så här skriver han i en uppmaning till Equmeniakyrkans medlemmar att uppmärksamma händelserna i ett av de mest traditionstyngd missionländerna;

" Kinshasa har haft en mörk vecka på grund av en katastrof orsakad av regn.

Kraftiga regn föll natten mellan måndagen den 12 och tisdagen den 13 december 2022, vilket orsakade betydande översvämningar i Kinshasa, huvudstaden i Demokratiska republiken Kongo.

Enligt kongolesiska myndigheter dog minst 169 personer i skadorna. Trettio skadade har identifierats. De materiella skadorna är också tunga, mer än 280 hus har förstörts då de förflyttats av regnet eller kollapsat på plats, vilket lämnar befolkningar med barn utan föräldrar, föräldrar utan barn och under vattnet: skor, matreserver, kläder. Allt är förlorat, det finns inget att rädda.

Översvämningsoffer i Kinshasa dödades vanligtvis i jordskred som förstörde deras hem. Andra dog av elstötar. Bland de döda fanns nio medlemmar av samma familj, inklusive små barn.

Bland de materiella skadorna finns förstörda vägar inklusive landets väg nr 1, som förbinder hamnstaden Matadi med huvudstaden Kinshasa. Det är denna rutt, som är avgörande för försörjningen, som förbinder världen med Demokratiska republiken Kongo från hamnen i Matadi. Vår väg att åka hem har också blivit avskuren av vattnet som strömmat ut från denna huvudväg och därför blir det omöjligt att komma hem med fordonet.

Staden Kinshasa, som har mer än 15 miljoner invånare, lider av problem relaterade till hög urbanisering. Hon låg under vattnet större delen av tisdagen.

Varje år de senaste åren har staden räknat dödsfall på grund av regnet. I november 2019 dog fyrtio människor i Kinshasa, offer för skyfall som orsakade översvämningar och jordskred.

Befolkningen fördömer regeringen kraftigt eftersom man tidigare borde ha vidtagit åtgärder och förebygga det som nu skett, även om det är en naturkatastrof. Man sköter ej underhållet i Kinshasa eller andra städer, det är förstås nödvändigt att underhålla vattenrännor, rensa floderna osv. Det är det som orsakar översvämningarna. Regeringen måste vidta åtgärder för att säkra sin befolkning och upprätthålla miljön.

Den kongolesiske ministern för humanitära åtgärder träffade den 16 december ett team från OCHA (Office for the Coordination of Humanitarian Affairs, en avdelning inom FN:s sekretariat) för att organisera den humanitära responsen. Man kom överens om att ett akutteam skulle sättas in för att bistå regeringen.

Sedan onsdagen den 14 december 2022 har myndigheterna arbetat med att påskynda rehabiliteringsarbetet av denna väg och idag söndagen den 18 dec. har man återupptagit trafiken försiktigt under några timmar på den mest drabbade vägremsan.

Be för Kongos folk som också är drabbade av oroligheterna i östra Kongo!"

Equmeniakyrkan Kongo

Andersson Nsimba. Foto: Privat/ Equmeniakyrkan

Kyrkorna har en viktig roll i Kongo Kinshasa. Foto: TT

Gudstjänstbesökare i protest 

De oroligheter han syftar på är den pågående konflikten som pågått i landets östra delar med rebellgrupper som anklagas stödjas av Rwanda, i snart 30 år och krävt runt sex miljoner liv och räknas som en av de dödligaste konflikterna i världshistorien, med svält, fattigdom, sjukdom och annan misär som en följd.

Så nyss om 4 december protesterade tusentals kyrkobesökare på uppmaning av landets katolska biskopar efter gudstjänsten mot den konflikt de menar delar deras land. De anklagar också EU och USA med flera att underblåsa konflikten genom att stötta Rwanda militärt, skriver Al Jazeera.

"Bakom det (konflikten) står USA och EU. Vi säger nu åt dem att stoppa det här hycklandet och agera för att undvika en balkanisering, sade prästen Theophile Landu som var en av talarna vid den största av gudstjänstmanifestationerna, i Kinshasa.

Se film från översvämningarna här

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice