En "ny" Marklund gjorde debut på Hönö

Gustav. Nästa generation pastorer i familjen Marklund. Foto: Marcus Gustafsson

När vissa blir bortskrämda av föräldrarnas kristna engagemang har det för Gustav Marklund varit tvärtom.

När konferensgeneralen Anders Marklunds son gjorde debut som bibelstudieledare på Hönökonferensen andas berättelsen istället tacksamhet.

- Pappa har visat mig ett exempel, säger han.

Att säga att Gustav Marklund i och med debuten som bibelstudieledare för unga under Hönökonferensen kommer "hem" är kanske att ta i. Han beskriver det mer som ett bonushem sedan de sju år som föräldrarna bott och verkat på ön. Själv flyttade han som 16-åring, när familjen fortfarande bodde i Lidköping,till Skövde för studier på hockeygymnasiet.

Men det som var en dröm om de blanka isarna blev en utbrändhet.

- Jag spelade i för många lag, tränade hela tiden och presterade inte riktigt som jag borde. Jga upplevde att det blev en väldig press, minns Gustav i backspegeln.

Pappa Anders inspirerade

En klippa i allt blev då den kristna tron som följt honom genom livet, bibelskola och en fundering över var livet skulle ta vägen.

Det var kanske inte självklart att pastorsrollen skulle vara vägen men trots att pappa Anders ofta har haft ganska framträdande roller i Equmeniakyrkan var han åtminstone inte avskräckt.

- Nej jag upplever att han har visat på ett liv som fungerar, och varit ett exempel på hur man kan ha med tro naturligt. Det har nog gjort att jag fått med mig en tro på att kristen tro är sann och värd att leva på, förklarar Gustav.

Som konkreta exempel minns han hur pappa Anders engagerade sig i sonens hockey, klev in som ordförande i föreningen när det krisade och startade hockeykonfa.

- Det har varit en inspiration att se hur han faktiskt kunnat vara både pappa och pastor men ändå en relevant person för mig och mina vänner, funderar Gustav.

 

 

Gustav talade till en lite mindre skara än på kvällsmötena, men minst lika engagerade. Foto: Marcus Gustafsson

Föreståndare i Örebro

Efter studier på ALT är Gustav idag föreståndare i Korskyrkan i Örebro. 

Men är det en press att heta Marklund på Hönökonferensen?

- Nej. Det är en press på ett sätt att vara medverkande i Hönökonferensen eftersom den betyder så mycket för många och verkligen har blivit en kraftkälla för så många. Men det är klart att det är lite skillnad kring vad man gör också. På kvällsmötena kan det ju vara 1400 personer och på bibelstudie ung har det varit runt 80.

En stor skillnad kan tyckas men å andra sidan har det varit ett 80-tal väldigt motiverade unga som Gustav fått möta under veckan.

- Bara en som somnat, säger han och skrattar. Men det är faktiskt fantastiskt att se engagemanget. Jag pratade med en kille som varit uppe till fem men ändå sett det som självklart att vara på plats för bibelstudiet 11.30.

Hur gör man för att hitta rätt ton på bibelstudie för unga?

- Ja, det är en bra fråga. Jag tror man måste försöka hitta ett sätt att tala om hur bibelordet kan tala om de liv man lever, konstaterar Gustav.

Robert Tjernberg

robert.tjernberg@sandaren.se
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA