Skadade flickan får komma hem "Man pratar om änglavakt"

Bussen välte och landade på sidan. Foto: Morgan Bäckvall/NWT

UPPDATERAD. Den unga tjejen som vårdades för allvarliga skador efter bussolyckan på väg hem från Equmeniakyrkans läger får nu lämna sjukhuset.

I hemförsamlingen och hela Equmeniakyrkan råder en stor lättnad.

TEXTEN ÄR UPPDATERAD

På väg hem från Equmeniakyrkan region Västs stora  nyårsläger i Lima utanför Malung hände det som inte fick hända. En av bussarna som var på väg hem med ungdomar och ledare tappade kontrollen på det ishala under­laget och välte. 

– Det var i en brant backe i Stöllet som bussen tappade fästet, berättar Equmeniakyrkans kommunikationschef George ­Olvik som också är en av de som snabbt aktiverades i Equmeniakyrkans krisgrupp.

Tappade medvetandet

Trots att det var ett 40-tal personer i bussen klarade sig nästan alla utan direkta fysiska skador. En ung tjej tappade medvetandet vid olyckan och flögs i helikopter med vad som betecknades allvarliga skador till sjukhuset i Örebro.

Redan på måndagen kom uppgifterna att hon skulle kunna skrivas ut under måndagen eller tisdagen. 

De övriga passagerarna i den olycksdrabbade bussen kunde ­efter att först ha genomgått en undersökning på plats i Torsby lämna för slutdestinationen Göte­borg, där föräldrar, delar av Equmeniakyrkans krisgrupp och personal från Betlehemskyrkan tog emot.

Hängde upp och ner i bussen

– Det är en superdramatisk olycka där ungdomarna vaknar in i en olycka hängandes i sina bälten upp och ned. De hade ju precis firat nyår och många av dem sov när det hände, berättar George Olvik.

Enligt bussbolaget Vårgårdabuss tappade bussen fäste, välter och glider sen på taket. Troligen var det det och att de var bältade som gjorde att det gick så bra trots allt. Hade bussen i stället glidit mot fönstrena hade det kunnat bli värre.

Hur mådde ungdomarna vid hemkomst?

– De var jättetrötta men den första chocken hade ändå lagt sig och de var vid förhållandevis gott mod, och pratade om vilken änglavakt det varit. Det fanns en återkommande känsla av tacksamhet att det gick så bra som det gjorde

 

 

 

En ung tjej flögs  med ambulans efter olyckan i Stöllet. Ej ambulansen på bilden. Foto: TT

Ulrika Magnusson är ordförande i Equmeniakyrkan Mönlycke och Landvetter, hemförsamling till den tjej som flögs med ambulanshelikopter.

Dagen efter olyckan känner hon en enorm lättnad över att olyckan inte fick en värre utgång.

"En kollektiv lättnad

– Det är en slags kollektiv lättnad vi känner allihop just nu tror jag. Vi har haft de här lägrena sedan urminnes tider och det finns alltid en risk att vara borta och kring transporterna. Nu är man bara så glad att alla klarat sig, ­säger hon och fortsätter:

– Jag var på plats med föräldrar när ungdomarna kom hem och det var en fantastisk känsla och lättnad att få ta emot dem. Vi är så tacksamma, säger hon.

Hemförsamlingarna öppna för samtal

Kyrkan i Mölnlycke hölls också öppen även på måndagen och tisdagen för att ungdomarna skulle kunna samlas och prata om det som hänt, och även få möjlighet till samtal.

George Olvik berättar att andra instanser, såsom Göteborgs stad också hört av sig för att erbjuda hjäp till ungdomarna.

– Det är fantastiskt att se hur samhället sluter upp när sådant här händer.

 

1 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Margareta
Tack Gode Gud! Änglar finns!

 

Till minne

Söndagsservice