EHS: Vi har förståelse för drivkraften att starta eget

Göran Gunner, tf rektor för Enskilda högskolan.

 Foto: Foto:Marcus Gustafsson

Göran Gunner, tillförordnad rektor för Enskilda högskolan, har förståelse för Sankt Ignatios högskoleambitioner.

Men han hade gärna sett ett annat vägval.

Om Sankt Ignatios ansökan om att få bilda egen högskola godkänns skulle det få påverkan på de gemensamma högskolefunktioner som vi har, menar Göran Gunner, tillförordnad rektor på EHS med tillägget ”Men det är också sådant som man löser”.

Han har förståelse för Sankt Ignatios vilja att bygga upp en egen högskola, en internationell lärdomsmiljö för östkyrkliga studier.

– Vi har respekt för den drivkraften. Andra trossamfund i Sverige har ju sina egna utbildningar, säger han.

Samtidigt ser han också en styrka i att ortodoxa utbildats inom EHS ramar.

– Att splittra en liten högskola gör det inte lättare att vara liten. Att ha utrymme för specialisering, kompetensförsörjning och stödverksamheter blir svårare när man är mindre. Vi skulle därför gärna sett att Sankt Ignatios gått i en annan riktning, säger han.

Stänger inte dörren

Även om Sankt Ignatios bildar en egen högskola stänger han inte dörren för framtida samarbeten. En ortodox högskola kommer, åtminstone inte inledningsvis, att erbjuda möjligheten att doktorera.

– ­Antagna doktorander med östkyrklig inriktning kommer ­givetvis att fullfölja sin ­utbildning, och EHS kan tänka sig att finna samarbeten på olika plan om det blir en egen hög­skola.

Michael Hjälm, rektor på Sankt ­Ignatios och prefekt på EHS:

– Jag hoppas verkligen att ägarna i Equmeniakyrkan kommer kunna se detta som en möjlighet till fortsatt samarbete och inte som ett hot. Vi tror på att kunna verka ihop också i framtiden, säger han och fortsätter:

– I dag finns cirka 400 000 ortodoxa i Sverige och med tanke på att vi är den enda välfungerande institutionen i Europa kommer vi teoretiskt kunna spela en stor roll för miljontals människor. Både i utbildning men också i att vara en brygga till Väst och dess samhälle och kyrkor.

Hoppas på snabbt postitivt beslut

Sankt Ignatios hoppas på ett snabbt positivt beslut från regeringen. Men regeringens regleringsbrev för universitet och högskolor för budgetåret 2023 har precis blivit offentligt, och där har EHS tilldelats medel i samma storleksordning som tidigare. Det innebär alltså att regeringen verkar räkna med att EHS behåller sin östkyrkliga avdelning, åtminstone under 2023.

 

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice