Diakonia varnar: Minskat bistånd kan öka korruptionen

Palestina

Det svenska biståndet till Palestina minskar drastiskt i regeringens budget. Foto: David Qviström

Sidas stöd till utvecklingsarbete i Palestina drabbas av en rejäl nedskärning. Ramen nästan halveras – från 370 miljoner förrförra året, till 165 miljoner i år.
   – Jättebekymmersamt, säger Joakim Wohlfeil, expert på väpnade konflikter hos Diakonia.

 Han har precis kommit hem från en resa till området då han både såg hur Hamasraketer orsakat förödelse i Israel och hur palestinska hus rivits för att ge plats åt bosättare på Västbanken.
– Övergrepp mot mänskliga rättigheter begås av såväl den israeliska regeringen som av Hamas i Gaza och den palestinska myndigheten i Ramallah. Men världen väljer att titta åt andra hållet.

Nya prioriteringar

Biståndsminister Johan Forsell befinner sig just nu på det världsekonomiska toppmötet i Davos. UD hälsar via hans pressekreterare att kriget i Ukraina lett till nya prioriteringar:
– Det svenska biståndet till Palestina har varit, och är omfattande. Den tidigare mycket höga nivån för det bilaterala utvecklingssamarbetet med Palestina justeras ner. Regeringen anser att det även inom en för 2023 sänkt strateginivå för strategin för utvecklingssamarbetet med Palestina finns utrymme för fortsatta insatser på prioriterade områden. Det finns ett omfattande behov av reformer i Palestina för att förbättra förutsättningarna för en positiv utveckling. I synnerhet vad gäller demokrati, rättsstatens principer, mänskliga rättigheter, inklusive jämställdhet och kvinnors och flickors rättigheter och möjligheter.

Riskerar öka problemen

Joakim Wohlfeil är själv kritisk mot den palestinska myndigheten för brott mot mänskliga rättigheter, korruption och att man inte genomför demokratiska val. Men varnar för att neddragningarna i biståndet riskerar öka, inte minska dessa problem.
– Det direkta stödet till myndigheten är väldigt litet, ett par procent bara. Merparten av Pengarna går framförallt till det palestinska civilsamhället.
Det är avgörande för att få in rapporter om övergrepp mot de mänskliga rättigheterna. Därför är det en paradox att just det bistånd som går till att stärka krafter som vill bekämpa korruption och övergrepp nu hotas. Regeringen har ju också sagt att de svenska biståndsorganisationerna, civilsamhället här, skall prioriteras.
Wohlfeil menar att det finns ett sätt att spara pengar på:
– Sätt politisk press, Det här är ju en ”man made”-konflikt. Världsbanken har tydligt konstaterat att Israels olagliga bosättarpolitik hindrar palestiniernas möjligheter att utveckla sin egen ekonomi.

Hur realistisk är en politisk ­lösning nu med tanke på den nya regeringen i Israel med starka ­högerextrema krafter?
– Jo, utvecklingen går åt fel håll. Jag talar med israeliska vänner som ser oroande signaler på hur Israel mer och mer vänder sig mot auktoritära krafter som de i Ungern, Polen och Ryssland – i stället för ett demokratiskt Väst.
Samtidigt har Palestina en stor ung befolkning som inte ser någon utveckling, inga politiska alternativ och aldrig sett andra israeler än soldater och bosättare. Det skapar förutsättningar för extremrörelser.
– EU och Sverige skulle kunna gå från kritiska uttalanden till att utkräva ansvar från parterna för brott mot internationell rätt. Det skulle bidra till naturlig utveckling och även minska beroendet av bistånd, hävdar Joakim Wohlfeil.

Fotnot: Gällande det ekumeniska följeslagarprogrammet finns ännu inget besked om det kommer att drabbas av nedskärningarna i Palestinabiståndet.

Taggar:

Bistånd

Erik Lindfeldt

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.