Diakonia: "Stoppat bistånd skulle bara gynna Hamas"

Hamasanhängare tog sig in i Israel. Foto: TT

Hamas terrorattack får stor påverkan på kyrkornas arbete i Israel och Palestina.
I Gaza försöker Diakonias personal att upprätthålla verksamheten.

Hamas terrorattack kom som en blixt från klar himmel för vanliga människor i Gaza och Israel och kan bli inledningen på ett storkrig. Biståndsorganisationen Diakonia stöttar organisationer som arbetar i Hamasstyrda Gaza.
- För våra kollegor i Gaza handlar mycket nu om att sätta sig själv och sin familj i säkerhet. De som bor i höghus är rädda för att dessa ska ses som mål av Israel. Därför packar man sina väskor och försöker ta sig till FN-anläggningar, säger Joakim Wohlfeil, senior rådgivare på Diakonia.

Många vill dra in biståndet


Samtidigt fortsätter många organisationer i Gaza att arbeta, bland annat med att ta hand om traumatiserade barn och unga. I Sverige är det idag flera partier som helt vill dra in det svenska biståndet till palestinska områden, något som Joakim Wohlfeil menar är fel väg att gå.
- Vi samarbetar med organisationer som dokumenterar Hamas brott mot mänskliga rättigheter, och som arbetar för tjejers rättigheter. Det är organisationer som Hamas länge försökt att stoppa genom mordförsök, misshandel och vandalisering. Att stoppa biståndet är att hjälpa Hamas, säger han.

EU och flera andra europeiska länder har också redan beslutat att dra in hela eller delar av sitt bistånd till Palestina.


 

Det bombas både in mot Israel, som besvarar med beskjutningar mot Gaza. Foto: TT

Fördömer attacken


Diakonia har fördömt Hamas terrorattack. Joakim Wohlfeil har inte bara vänner i Gaza, utan även i den israeliska gränsstaden Sderot, som attackerades av Hamas.
- Jag är chockad och väldigt orolig för mina israeliska vänner där. Det är ett fruktansvärt angrepp med flera grova brott mot krigets lagar, säger han.


Även om attacken kom väldigt oväntat har det byggts upp en spänning i Israel och Palestina under lång tid. På Västbanken har våldet mellan judiska bosättare och palestinier eskalerat.
- Vi har tre parter, Israel, Hamas och den palestinska myndigheten, som alla begår brott mot internationell rätt. Men världssamfundet har inte reagerat på det, inte utkrävt ansvar och därmed accepterat laglösheten, säger han.


Är allt hoppet ute om ett fredsavtal nu?


- Det ser väldigt mörkt ut, men samtidigt visar detta väl också hur viktigt det är att få ett slut på konflikten.

Taggar:

Israel
2 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
Lars
Diakonia har aldrig varit Israel positiv, de har Hamas agenda
Lars Göran Berg
Hamas uppskattade allt bistånd till folket i Gaza. Med detta kunde man prioritera de egna resurserna för vapen köp ammunition krigsmateriel byggande av ledningscentralen och oändliga tunnlar på ca 50 mil För Hamas blev det en bekväm väg där Gaza befolkning fick hjälp och Hamas kunde prioritera dödande av judar som var är och förblir Hamas kärna och liv. Så fortsatt bistånd är extremt komplicerat för att nå de verkligen behövande som numera är alla utom Hamas ledning som sitter på privata förmögenheter på i genomsnitt vardera 3 miljarder Dessa miljardärer har i genomsnitt per dygns över en 10 års period haft råd att skicka 2,6 raketen per dygn mot civila i Israel Över lekplatser skolor bostäder parker gator torg Så Hamas ser gärna fortsatt stöd för din prioritering Men nu är situationen annorlunda och kanske ger det skäl till djupare analys av bistånd till rätt utsatta i PM områden

 

Till minne