”Det behövs fler plattformar för kristna singlar”

Cilla ­Eriksson och PO Flodström

Cilla ­Eriksson och PO Flodström har poddat om kristen dejting i fyra år och dryga hundra avsnitt.  Foto: Anders Gärdestig

Hur dejtar man som kristen i dag? Vad finns det för utmaningar? PO Flodström och Cilla Eriksson som driver Kristna dejtingpodden, har funderat mycket på dessa frågor.

– Vi vill hjälpa folk att orientera sig i dejtingdjungeln, säger PO.

Det kan vara svårt att dejta i kyrkliga sammanhang, i alla fall om du är över 25. Det menar Cilla ­Eriksson och PO Flodström.

– Många träffas inom kyrkan när de är unga, men är du äldre än 25 och singel kan det vara svårt att orientera sig, säger PO Flodström som är opinionsbildare och pastor.

Ämnet dejting för kristna var det som förde samma PO och Cilla för cirka fyra år sedan.

– Vi hade skrivit om att göra något projekt tillsammans, när PO skulle på en konferens i Stockholm så sågs vi och då bestämde vi oss för att starta podden, säger Cilla Eriksson som är entreprenör och opinionsbildare.

Kristna dejtingpodden vänder sig till singlar mellan 25 och 45 år. Tesen har varit att kristna bör gifta sig med varandra och idéen var att få Cilla att träffa en man under poddens gång.

Fått hänga med på Cillas dejtingresa

Sedan dess har lyssnarna fått hänga med på Cillas dejting­resa. Podden innehåller allt möjligt som rör kärlek, relationer och teologi. Ibland tar de upp ämnen som provocerar.

– Vi vill ta bort tabun och skammen som många upplevt när det kommer till att prata om sex, säger PO.

Vad finns det för utmaningar med att vara kristen singel?

– Tvåsamhetsnormen är ofta stark i kyrkan. Det kan finnas en bild av att meningen med livet är att träffa någon och lyckas man inte med det så kan det kännas som att det är något fel på en, ­säger PO.

– När jag är i kyrkan kan jag ibland mötas av frågor som ”ska du inte träffa någon snart och slå dig till ro?”, säger Cilla.

– Jag tycker det är viktigt att församlingen ska vara till för människor i alla livsperioder. Även om man är skild, singel eller på andra sätt inte tillhör den traditionella normen ska man känna sig välkommen, säger PO.

Har arrangerat singelevents

Utöver att lyfta målgruppen i podden har de även arrangerat events där singlar kan mötas.

– Det behövs fler plattformar för kristna singlar, säger PO.

Hur är det då att dejta på de kristna, digitala mötesplatserna? Cilla som provat att dejta på både kristna och sekulära dejtingsajter upplever att det ofta är svårare med de kristna killarna.

– Min upplevelse är att killar utanför kyrkan är bättre på att uppvakta och att uttrycka sig. De kristna killarna jag träffat har mer lagt ansvaret på mig att föra relationen framåt. Sedan är det ju så att bara för att man säger att man är kristen är det ingen garanti på att man är en bra person.

Hundra avsnitt av podden

Nu har det blivit cirka hundra avsnitt med podden. Cilla har ännu inte träffat sin livskamrat men har heller ingen brådska. Hon är van att äventyra själv. Under vintern har hon rest runt med sin husbil i Europa.

– Jag har ett spännande liv. Om jag sen skulle träffa någon att dela vardagen och tron med vore det en bonus.

Louise Frilund

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice