Deras vänskap är en livförsäkring

Joachim Berner och Rasmus Troedsson Hasselgren har sedan drygt 20 år tillbaka en djup, ärlig och trogen vänskap. Foto: Anderas Jovlunden

Näringslivsprofilen och författaren Joachim Berner, och skådespelaren Rasmus Troedsson Hasselgren berättar om sin broderliga relation  som sträcker sig flera år bakåt i tiden.

– En livsförsäkring, säger Joachim Berner om deras slitstarka vänskap.

Intervjun sker i Christian Berner-koncernens lokaler på Birger Jarlsgatan i Stockholm. Dess ordförande, Joachim Berner, sitter vid konferensbordet i ett ljust och fräscht konferensrum och väntar på att vännen Rasmus Troedsson Hasselgren, ska ansluta. I rummet hänger modern konst av olika slag, och runt bordet står diverse utsmyckningsföremål och tronar med sina exceptionella stilar.

Varm och hjärtlig relation

Det är en varm och hjärtlig relation som uppenbarar sig när Rasmus väl dyker upp på skärmen framför. Det märks direkt.

På den inledande frågan om hur de båda herrarna träffades svarar dom:

– Jag tror att vi lärde känna varandra via en gemensam vän som heter Tomas Lundqvist, som vi båda tycker mycket om, säger Rasmus.

– Han och Joachim startade ett bolag som blev väldigt framgångsrikt. Det var i den vevan som jag lärde känna Joachim. Det var för ungefär 20 år sedan.

– När jag och Tomas sålde vårt bolag hade vi en fest på Nalen. Rasmus var någon slags konferencier där, berättar Joachim.

Djup vänskap

Vid denna tid såddes fröet till vad som skulle bli en djup vänskap. Rasmus Troedsson Hasselgren och Joachim Berner öser många ärligt menade lovord om varandra.

– Joachim är underbar. Det finns kvalitéer hos honom som jag saknat och som jag tycker är unika. Han är någon jag litar hundra procent på. Han är rak och ärlig. Vi kan ha tuffa diskussioner, men jag vet att det slutar i kärlek.

Joachim instämmer.

– Vi har ett väldigt intensivt, pågående samtal, skulle jag vilja säga. Jag litar väldigt mycket till Rasmus inre moraliska och etiska kompass, om jag har några funderingar eller om jag står vid svåra vägval söker jag ofta Rasmus. Han har kvalitéer som för mig är väldigt avgörande för att kunna få en vänskapsrelation.

Rasmus kommenterar Joachims vänliga ord om moral:

Tillit i moraliska frågor

– Att få tillit i moraliska frågor av Joachim, när jag som aktiv alkoholist inte hade någon etisk kompass överhuvudtaget, känns nästan genant, och jag hoppas att det är något jag kan leva upp till. Fast å andra sidan, landar jag fel kan jag ju alltid korrigera mig och försöka hamna rätt i nästa försök.

Vännerna för många raka och ärliga samtal med varandra. Ibland landar de i helt olika slutsatser, och är oense i varandras ståndpunkter.

Jag litar väldigt mycket till hans inre moraliska och etiska kompass. Om jag har några funderingar eller om jag står vid svåra vägval söker jag ofta Rasmus. Joachim om vännen Rasmus

Kristen tro är ett ämne där det finns tydliga skiljelinjer. För även om båda delar en biblisk gudstro är Joachim Berner mer av en sökande karaktär och liberal­teologisk medan Rasmus Troedsson Hasselgren är konservativt lagd och mer bokstavstrogen.

– Samtidigt vet jag vad jag har. Jag vet att Rasmus är sådan, och kan förhålla mig till det, säger Joachim och målar upp en liknelse:

– Det är lite som en recensent som man följer i litteratur eller musik, lär man känna den personens hållning kan man förhålla sig till dom värderingarna. Så är vår vänskap.

– Sedan är Rasmus mycket mer kunnig och insatt teologiskt än vad jag är, och där guidar han mig, tillägger Joachim.

Vi vet att båda kan ha fel

Rasmus berättar:

– Jag tänker så här, att om man i en vänskapsrelation utgår ifrån att någon av oss har rätt och den andre har fel, då kommer det bli ett problem. Men vi båda äger en övertygelse, och vet att vi båda kan ha fel.

Att höras och ses ofta, och genomgående ha timslånga samtal, lägger varken Berner eller Troedsson Hasselgren någon stor vikt vid. Tvärtom.

– Jag är väldigt dålig på att prata i telefon. Det är inte min grej. Jag och Rasmus kan ha ett nära samtal i telefon, som kan vara slut i ett, säger Joachim och knäpper med fingrarna.

– Om jag känner mig neurotisk kan jag bara slå en pling till Joachim och säga något viktigt till varandra på två minuter, säger Rasmus.

Lika kort som samtalen över telefon kan vara, lika lång tid kan gå mellan att samtalen och träffarna.

Svårt att hantera martyrskap

– Det blir aldrig något martyrskap, att någon av oss klagar över att det kan gå lång tid från en gång till en annan när vi pratas vid. Jag har svårt att hantera martyrskap, berättar Joachim, och berömmer Rasmus för att inte vara gnällig i sådana fall.

”Vännens örfil är ärligt menad” står det i Ordspråksboken. Även det kan Jocachim och Rasmus relatera till. Meningsskiljaktigheterna kan leda till heta diskussioner, men aldrig till osämja.

– Om man inte kan bråka och landa i vänskaplig kärlek, då är det ingen vänskap. Man måste kunna braka ihop i olika frågor och ändå landa i någonting fint. Det handlar om respekt, säger Rasmus.

– Vi har alla våra dåliga sidor. I nära vänskap kan man kosta på sig att kritisera varandra utan att vända ryggen till.

Joachim håller med.

Balansgång

– Jag kan se saker hos Rasmus som han inte är medveten om, som inte enbart är positivt. Där kan man hjälpa till som vän, på ett varsamt sätt. Det är en balansgång, säger Joachim.

Joachim Berner och Rasmus Troedsson Hasselgren delar med sig av sina recept för en lyckad och hållbar vänskap:

– Det är likheterna som får en att uppskatta varandra från början, men det är olikheterna som håller i gång vänskapen. Om inte olikheter fanns skulle det bli fruktansvärt tråkigt, säger Rasmus med eftertryck.

Tre saker är viktiga

– För att gå en fungerande ­kärleksrelation, i det här fallet vänskapsrelation, är det tre saker som är viktiga. Det ena är lust, det andra är att man delar värderingar, och det tredje är öppenhet och andlighet, säger Joachim Berner.

– Jag upplever min och Rasmus vänskap så pass levande och känner en väldig trygghet. En livsförsäkring, en garanti.

Adam Salomonsson
sandaren@sandaren.se

Fakta: Affärsmannen Joakim Berner

  • Ålder: 61
  • Karriär: Inledde sin journalistiska karriär på SR Värmland  1989 och arbetade senare på Privata Affärer och  Göteborgs-Posten innan han 1996 blev redaktionschef på Dagens Nyheter och senare tidningens chefredaktör och vd.
    2001 blev han chefredaktör för Expressen.
    Gick sedan över till reklambranschen för att nu fram­för allt verka styrelseproffs i flera företag och sammanhang.
  • Övrigt: Har skrivit fyra böcker, den senaste Alla dessa dagar som kom och gick (2022).

Fakta: Skådespelaren Rasmus Troedsson Hasselgren

  • Ålder: 60
  • Karriär: Arbetat som journalist och skådespelare. Medverkat i ett 30-tal filmer och fick sitt stora publika genombrott som hovmästaren Bellan Roos i SVT-dramat Vår tid är nu.
  • Övrigt: Har öppenhjärtigt berättat om tidigare alkoholproblem, och om frälsningsupplevelse som befriade honom från missbruket. Porträtterad i Sändaren 45/2022
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA