Denis Mukwege kandiderar till president: "Ett farligt område"

Denis Mukwege i samtal med Maria Bard, läkarmissionen, i Storkyrkan. Foto: Anna Ledin Wirén

Vid ett möte i Demokratiska Republikens huvudstad Kinshasa på måndagen, meddelade den världskände läkaren, fredspristagaren och pingstpastorn Denis Mukwege, att han ställer upp i presidentvalet i december. Han gjorde det från det berömda Panzisjukhuset han själv grundat - men nu kommer pausa sina officiella roller i.

Missionären Agneta Lillqvist Bennstam är dock orolig att han nu sätter sig i en väldigt farlig position, med livet som insats.

Historierna om de sargade, våldtagna och utsatta kvinnorna som fått sin enda hjälp via arbetet på Panzisjukhuset är många. Grundaren Denis Mukwege har dedikerat sitt liv till att hjälpa de som ingen annan ville hjälpa och det har lett till ett liv av både hyllningar, men också hot och många fiender.

Samtidigt har han blivit en hjälte i hemlandet Kongo och efter att han tilldelades Nobels Fredspris 2018 har han allt mer setts som en enande kraft för ett splittrat DR Kongo. Många har därför uttrryckt sin vilja att se honom kandidera för landets presidentpost.

Under måndagen (2 oktober) meddelade han att han går dem till mötes och kandiderar. Det innebär att han under kommande kampanj och väntan på valets gång lämnar sina officiella roller på Panzisjukhuset för att inte dessa båda uppdrag ska krocka. 

Nära koppling till Sverige

Panzisjukhuset har täta kopplingar till Sverige, framförallt genom Pingströrelsen, PMU och Läkarmissionen. 

Så här säger Maria Bard, påverkanschef för Läkarmissionen i Afrika, och som arbetat som sakkunnig för Denis Mukwege och med mångårig erfarenhet av att bevaka utvecklingen i Demokratiska Republiken Kongo:

"Det är avgörande att vi fortsätter att kämpa mot könsbaserat våld i DR Kongo och säkerställer att kvinnor och flickor får den skydd och stöd de behöver. Vårt arbete på Panzisjukhuset och i samarbete med andra lokala partners är en manifestation av vårt åtagande att främja jämställdhet, rättvisa och fred i regionen. Denis Mukwege har varit en viktig förebild i kampen, och vi är stolta över att vara en del av arbetet för att förändra liv och samhällen".

En svår politisk situation

 

Joakim Wohlfeil, som är senior policyrådgivare på biståndsorganisationen Diakonia, är glad över att landet för fösta gången på mycket länge får en presidentkandidat som inte främst är inriktad på personlig vinning. Han menar dock att den politiska kontexten i Kongo-Kinshasa är mycket komplicerad.

I det val som genomfördes 2018 vann Felix Tshisekedi, men resultatet är mycket omdiskuterat. Enligt den katolska kyrkans valkommission, och många andra bedömare var det i verkligheten kandidaten Martin Fayulu som fick överlägset flest röster. Felix Tshisekedi hade dock stöd av den sittande presidenten.

- Det diskuteras i Kongo om det fanns intressen som inte tillät Martin Fayulu att vinna, säger Joakim Wohlfeil.

Enligt honom har de flesta ledande politiker stöd av delar av näringslivet, militären och av utländska intressenter. Eftersom landet har enorma naturtillgångar, bland annat i form av eftertraktade mineraler, är det många som berikar sig genom korruption. Dessutom är rättsväsendet inte självständigt, vilket gör det svårt att ställa ansvariga till svars.

Behöver värna hans säkerhet

Om Denis Mukwege, mot alla odds, skulle vinna presidentvalet så väntar enorma utmaningar om han vill ta sig an de korrupta eliterna i landet.

- Han har redan utsatts för mordförsök. Vi som kan situationen kring Mukwege oroas av säkerhetshoten mot honom nu när det är officiellt att han ställer upp i valet. Det är väldigt viktigt att det internationella samfundet gör allt för att han ska klara sig genom valkampanjen, säger Joakim Wohlfeil.

Han menar att det kommer krävas någon form av bred allians som stöttar Mukwege för att han ska kunna vinna.

- Om det finns en tillräckligt stor generell trötthet på korruptionensom tar sig politiska uttryck så är det möjligt att det kan bildas en allians, säger han.

Mukwege är en välkänd och respekterad person i Kongo. I sitt hemområde i östra Kongo har han antagligen ett brett stöd. Men Kongo är ett stort och splittrat land.

- Det finns en regional misstänksamhet, och det är ett land där det lätt sprids många rykten, man kommer att försöka underminera honom på olika sätt.

 

Agneta Lillqvist Bennstam tror beskedet också kan utgöra en fara för Mukwege. Foto: Privat

Kan tappa i inflytande

Beskedet kom alltså inte som någon större överraskning. Det är en utveckling som det länge spekulerats kring, men vad det innebär för det plågade landet, och för Denis Mukwege personligen är det för tidigt att sia om. 

Läkaren och missionären Agneta Lillqvist Bennstam, som arbetat i Kinshasa i nästan två decennier, ser med oro på utvecklingen och befarar att Mukwege  nu kommer att förlora det inflytande han har som fredsaktivist och Nobelpristagare.  

-Men jag är kluven. Om han tar sig hela vägen till presidentposten finns en chans att han kan göra gott för landet. Denis Mukwege är populär hos delar av befolkningen i östra Kongo, och bland frikyrkorna, och har stöttning från västvärlden, men han har starka motkandidater.

-Om Katolska kyrkan ställer upp för honom skulle det kunna göra skillnad. 

Vägen Denis Mukege nu beträder är alltså svår, men också farlig. 

Risk för att bli undanröjd

Han har länge varit en skarp och högljudd kritiker både av kongolesiska politiker, och av staten Rwanda, som finansierar de miliser som våldför sig på befolkningen i östra Kongo. 

Hans kritik har lett till mordförsök och hot och de senaste åren har Mukwege och hans familj därför tidvis tvingats bo på sjukhuset.

-Ja, det finns risk att sittande politiker och opposition kommer att göra allt för att undanröja honom, eftersom han är en riskfaktor för dem, säger Agneta Lillqvist Bennstam.

-Politiken är ett farligt område i Kongo, det är så mycket fulspel och intriger. 

Vill arbeta för landets räddning

Denis Mukwege själv hoppas att via politiken kunna förnya landet och ta tillbaka demokratin. 

-Jag vill förverkliga ert hopp för landets räddning, låt oss välja mellan slaveri och fred, sa han bland annat när han tillkännagav sin kandidatur. 

Hur kongoleserna själva ser på sin senaste presidentkandidat vet Agneta Lillqvist Bennstam ännu inte.

-Det har gått för kort tid. Men i morse fick jag ett meddelande från en god vän som uppmanade oss till förbön. Det tycks vara stor risk att valet överhuvudaget inte blir av nu och uppskjutna val leder alltid till oroligheter.

Annika Ahlefelt

 

Annika Ahlefelt

annika.ahlefelt@sandaren.se

Jonatan Sverker

Robert Tjernberg

robert.tjernberg@sandaren.se
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA