Digiexperten: Därför måste kyrkan börja använda Artificiell Intelligens

Johan Eriksson. Foto: Mikael M Johansson

Han är en av Sveriges mest efterfrågade föreläsare  kring Digital förändring – men också en engagerad kristen. 

I Sändarens podcast berättar Johan Eriksson om fallgroparna, men också om kyrkans stora möjligheter med AI.

Alla pratar om artificiell intelligens, men få vet väl egentligen vad exakt de pratar om.
Därför bjöd jag in Johan Eriksson, en av Sveriges mest anlitade föreläsare i ämnet, till Sändarens podcast, Sänd. Samtalet. 
Ödmjukhet var dock mer av hans stil;
– Jag tror inte att jag vet allt, men jag tänker att vi kan lära oss tillsammans.

Jämför med elektricitet


Visserligen kan han med tekniska termer förklara AI rätt ingående, och utvecklar i podden skillnaderna  diskriminativ AI och generativ AI. Och det är ju den senare, där AI tycks efterlikna mänsklig intelligens och generera egna slutsatser, som de flesta av oss kommit i kontakt med den. Men i övrigt, menar han, är det upp till samhället att börja fundera gemensamt. Och han slår ett slag för att inte minst kyrkan måste kavla upp ärmarna.
– Det här skiftet kan jämföras med elektricitet. Det går att leva utan elektricitet också, men de flesta väljer elektricitetsfenomenet. Jag tror på samma sätt att de flesta kommer haka på AI-fenomenet.

Inte lika skeptisk


Ödmuk och sökande alltså, men inte med den stora skepsis jag har hört från andra som liksom Johan haft tunga poster på Google, eller säger sig ha sett baksidan av AI. 
– Jag är inte rädd för AI, det beror nog delvis på att jag är kristen, att man vet hur det ska sluta liksom, förklarar han.
Han utvecklar:
– Svaret på hur vi drar nytta av de positiva sidorna och förhåller sig till de negativa är samma sak – kunskap. Teknik är bara teknik. Människovärde är något annat. 

 

Johan Eriksson. Foto: Mikael M Johansson

Avstamp i det kristna


Tanken var att inte försöka uppehålla oss allt för mycket vid det existensiella, men eftersom han också är en personligt kristen var det ändå där vi behövde ta avstamp. 
Min fråga kan kännas lite långsökt, men jag kunde inte ta samtalet utan att ställa den. 
Om vi tänker oss att vi är skapade i Guds avbild, och vi nu skapar något i vår avbild (som får en form av liv), har vi då inte bara skapat oss en kopia av en kopia av en gud?
– Jag tror det finns nåt spännande här. Det är att fundera på i vilka frågor AI kommer accelerera i samhällsdiskussionen. Den viktigaste frågan att ställa sig är vad vill vi med AI. AI kommer kunna hjälpa oss med vad vi vill, så vad vill vi, och hur agerar vi på det?, konstaterar han lite utmanande. 

Kamp mellan stormakterna?


Vi diskuterar vidare om resonemanget, kampen om AI mellan stormakterna och vilka värderingar som till slut kommer att bära AI framåt. Också, vad händer om vi kan leva 500 år, eller om vi rent av blir odödliga på jorden. 
– Många personer, och många kristna uppehåller sig i hypotetiska framtidsscenarion. Nu kommer det här nya betalsystemet och vad betyder det, är det en del av Uppenbarelseboken?  
Man behöver tänka långsiktigt och diskutera det, men också ha en balans mellan hur mycket tid lägger jag på att kunna leva 500 år eller att lägga energin på att fundera på sådant som hur vi som församling kan använda nya kanaler och nå ut?

 

Johan Eriksson i solen. Foto: Mikael M Johansson

Vad gör vi med tiden?


Han fortsätter:
– Jag bekymrar mig faktiskt inte så mycket om vi kommer kunna leva 500 år eller inte, det kommer ändå vara samma typer av frågor vi får leva med. Som mening. Välbefinnande.
– Och vad gör vi av vår tid? Skulle vi göra så mycket annorlunda om vi fick 500 år till eller skulle vi scrolla bort den också? Alla har vi 24 timmar om dygnet give or take, vi måste börja ställa oss hur vi gör med den tiden.
Här föreslår han att vi också måste komma bort från värden som endast kretsar kring det ekonomiska för att ta in aspekter som hållbart välmående. 

Kyrkan har ett ansvar


Och kyrkan tror han har ett stort ansvar – och en stor möjlighet – att ta till sig tekniken för att kunna använda den till det goda.
– Det man inte ska göra som pastor eller kyrka är att vänta. Det är bättre att göra lite än inget. Börja med att ta en kurs, som Elements of AI. Lär dig, och få kunskap, det är det enda vi kan göra.

 

Robert Tjernberg

robert.tjernberg@sandaren.se
1 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
Olof Granstedt
Som artikeln påstår dkulle vi med AI kunna skapa Liv. Är det inte lite övermaga att påstå att vår Plåtnicklas med datorer och sensorer har Liv? Däremot är väl slutsatsen ok. Vi bör lära oss mer om AI. Inte bara låta ingenjörer och datafolk hålla på. Som Michael Collins skrev efter sin Apolle resa runt månen: I think a future flight should include a poet, a priest and a philosopher… we might get a much better idea of what we saw.