Därför är datorspel bra för kyrkan

Erik Eklund är en av eldsjälarna bakom Equmenia gaming, och han tycker att riskerna med gaming är överdrivna. Foto: Jonatan Sverker

Tvinga inte barnen att sluta med datorspel. Erik Eklund från Equmenia gaming vill hellre att kyrkan ser missionsmöjligheterna i gamingvärlden.

För nästan alla barn och unga är den digitala världen lika verklig och viktig som den fysiska. Det betonade Erik Eklund, som under kyrkokonferensen i Helsingborg höll ett seminarium om gaming. Equmenia har i flera års tid satsat på att nå gamers, och Erik Eklund är en av eldsjälarna i det arbetet.

Hans budskap var rakt. Det kommer aldrig gå att få ungdomar att sluta spela datorspel.

- De lever i en digital närvaro hela tiden, allt flyter ihop för dem, sa han.

Finns problem, men gör inte barn våldsamma

Han menade att vuxenvärldens vanliga kritik mot gamingvärlden ofta är missriktad. Många äldre chockas av spel som imiterar krig, till exempel populära Counter-Strike, som går ut på att skjuta och spränga andra spelare.

- Folk ryggar tillbaka när man leker krig på skärmen. Men det finns mycket mer som sker under ytan, sa han.

Han menade att det och andra spel mer handlar om strategi och intriger, och kräver mycket kunskap och träning för att lyckas. Och det finns inget som tyder på att sådana eller andra spel skulle göra unga mer aggressiva eller krigiska.

- Det finns faktiskt flera fördelar med spelande, bland annat kan det hjälpa mot psykisk ohälsa. Det man också sett är att gamers har bättre social kompetens. Och unga blir inte aggressiva av att spela våldsamma datorspel.

En oreglerad miljardmarknad

Men han dolde inte att det finns problem i spelvärlden. Ett är att det idag går att köpa och sälja tillbehör i spel som Counter-Strike. Detta är en miljardmarknad, som pågår helt oreglerat.

- Det har blivit ett stort casino och en bettingindustri, ett jättestort problem. Ungdomar kan förlora hundratusentals kronor.

Ett annat problem är de gamers som unga idag följer på olika plattformar, ofta många timmar i sträck.

- Jag tycker inte att de är bra förebilder.

Equmenia gaming startade som ett steg in i gamingvärlden. Idag är man närvarande i Minecraft, där man byggt en kyrka och scener från Bibeln. Där samlas unga i den digitala verkligheten.

Man finns även på Discord, som används av många unga spelare för att kommunicera. Där kan unga komma i kontakt med representanter för Equmenia, och bland annat be om förbön.

- Hit kommer det in böneämnen som vi får be för hela tiden.

Equmenia gaming arrangerar också så kallade LAN i olika delar av Sverige, där gamers kommer samman i den verkliga världen för att spela tillsammans.

 

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne