Daniel Alm ger sin syn på anklagelserna om maktmissbruk "Tänkt på att ta mitt liv"

Daniel Alm talar ut i en större intervju för första gången i kristen media. Foto: Press/SKR

Daniel Alm har levt med tanken på att ta sitt liv varje dag sedan anklagelserna om maktmissbruk av sexuell karaktär.

I Sänd. Samtalet ger han första intervjun med kristen media sedan han avgick som ledare för Pingst FFS och Västerås pingst. Här berättar han om den tuffa tiden, och svarar på frågorna om sitt eget ansvar.

Fakta: PODCAST

Bara någon vecka innan allt briserade, hade samtalen påbörjats om att han skulle stå till förfogande för en ny period som föreståndare för Pingst FFS. Visserligen hade Daniel Alm varit i blåsväder förut, som när han i egenskap av föreståndare i Sveriges kristna råd bjöd in Svenska Kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén till Nyhemsveckan. Ett tilltag som inte uppskattades av alla i rörelsen.

Blev konfronterad

Men inget kan mäta sig med vad som väntade. I Sändarens podcast ger han sin bild av händelseförloppet till mig och PO-Flodström, pastorskollega som följt fallet noga.

- Några dagar efteråt blir jag kontaktad av en person som ber om ett möte. När jag kommer dit blir jag konfronterad med anklagelser av fyra personer. 

Anklagelserna rör en relation som Daniel Alm haft med en medarbetare som nu ger en bild av att Daniel utnyttjat sin maktposition gentemot henne.

- När jag hör vad de säger tänker jag bara nej, det här stämmer inte. Jag har gjort fel, men inget olagligt har skett, allt var helt ömsesidigt.

Uppmanades att avgå

Sen går det snabbt. En pastor i Pingststyrelsen uppmanar Alm att avgå i väntan på utredningen som ska ta tre, fyra veckor. Han bestämmer sig då för att lämna rollen i Pingst FFS men tar bara en paus från rollen som föreståndare i Västerås Pingst.

Daniel Alm skriver själv ett personligt meddelande på sin Facebook om att han kommit för nära två kvinnor. 

Pingst FFS meddelar sedan sin personal och skickar ut ett internt mail om Alms avgång till församlingar i landet. Där berättas hur man ska gå vidare och skriver att man "ser allvarligt på anklagelserna". När nyheten fångas upp av Dagen och Sändaren var det mer än så. Maktmissbruk av sexuell karaktär var misstankarna, och utifrån det skulle nu en utredning ta vid. 

- Jag tycker det är självklart att saker ska utredas om det kommer in anklagelser mot en chef, det gäller alla branscher. Men här kom ju domen innan utredningen, menar han.

Daniel Alm när han var ordförande i Sveriges kristna råd. Foto: SKR/Press

"Har gort fel"

Daniels bild är att det som hände mellan honom och den anklagande kvinnan aldrig gick så långt som till ”sängen”. Och relationen var enligt honom också ömsesidig.

- Jag har ju gjort fel och saker har hänt som jag haft orsak att be om förlåtelse för. Det har handlat om att att jag har tillåtit mig att driva på för långt, varit svag. I det har det uppstått för nära relationer och det är någonting som jag är ledsen för och som jag verkligen beklagar och som jag inte på något sätt har velat förklara bort.

Om man bortser från sexanklagelserna. Det handlar om dig och en medarbetare där du har en överordnad position. Finns det inte ändå en maktfaktor för dig att ta hänsyn till i det, tänker du?

- Jo, jag har agerat fel, men det är faktiskt så som utredarna säger att det inte funnits en utsatthet i den här relationen. Den här personen har inte varit utsatt, den har inte varit i underläge säger de. Att det däremot finns en grundkritik att rikta mot mig i hanteringen av situationen är något jag får ta på mig och bära mitt ansvar för.

En sida av saken

Jag stannar upp för att förtydliga att kvinnan inte är här för att kunna ge sin bild, inte heller Pingst FFS. Sändaren har tidigare sökt henne ska sägas, och en så bred bild som möjligt är alltid bäst. 

Vi hoppas kunna komplettera bilden ytterligare, men i fallet Daniel Alm blir det uppenbart att historierna går diametralt isär.

- Jag vill bara kvinnan i fråga gott. Det som har sårat mig mest är behandlingen av Pingst FFS. Först hur man inte förrän 8 oktober, flera dagar efter att man skrivit pressmeddelandet gjorde detta till ett personalärende med sekretess. När jag blev friad i utredningen i februari var det som att jag redan var fälld. Och nu finns inget intresse av att utreda utredningen och Pingst egna processer, säger han och jämför med fallet Benny Fredriksson. 

"Jag har ju gjort fel och saker har hänt som jag haft orsak att be om förlåtelse för. Det har handlat om att att jag har tillåtit mig att driva på för långt, varit svag.

Har övervägt att ta sitt liv

Teaterdirektören som anklagades för maktmissbruk och övergrepp anonymt i Aftonbladet – för att sedan ta sitt liv.

- Det skrevs 200 artiklar om mig de tre första veckorna. Det kändes som ett Runaway train, det var omöjligt för mig att göra något åt den bild som spreds, säger han.

Du jämför med Benny Fredriksson. Har du själv funderat på att ta ditt liv under den här perioden?

- Varje dag sedan den 3 oktober, säger han.

Samtalet stannar upp. Här gäller att kunna fortsätta behålla rollen som den kritiska journalisten, utan att tappa sin medmänsklighet.

Men hur tänkte du efter att händelserna inträffat först. Alltså långt innan du blev konfronterad med dem? För det framstår lite som att det är när problemet kom upp till ytan som du tänkte att okej jag får avgå. Men man kan ju tänka så här att den tanken också skulle ha slagit dig innan, att du har den här positionen, gjort de här felen en eller kanske två gånger, att det är läge för dig att ta en paus?

- Det är en bra fråga. Och det var en brottningskamp med mycket processande för mig. Jag uppfattade då att jag och den här personen lämnat vår kontakt och relation. Jag var i en egen process där jag efter många samtal också kände att nej, jag måste vidare, jag får fortsätta och reda ut det här, förklarar han.

Men styrelsen verkade inte känna till den här relationen, borde du inte berättat för dem redan då i egenskap av föreståndare i Pingst FFS?

- Ja men så var det ju, det var för första gången för dem, jag hade nämnt detta i enskilda samtal. Men drog det inte för styrelsen och det kan man kritisera mig för på ett sätt absolut, säger han med ett resonemang om svårigheten i att se alla vinklar innan.

Problem med maktstrukturer?

Från sidan kan jag nu se flera olika fall i ett. Det ena är vad som egentligen hände. Det andra är hur Pingst agerade initialt. Det tredje är hur fallet följs upp efter att Daniel Alm friats och det fjärde är också hur stor självinsikt Daniel Alm själv haft när han gått vidare i relationerna.

Sammantaget kokar de kanske ner till denna enda känsla; Den spontana i att Pingströrelsen behöver jobba lite med hur man ser på maktstrukturer?

Daniel Alm håller till del med i utspelet.

- Ja vi får inte sätta ledare på piedestal. Alla gör fel. Vi behöver alla ha mycket barmhärtighet men också transparens. Att vara beredd att ta i saker men inte att det ska göras utan tanke på vilka konsekvenserna kan bli.  Jag måste ärligt säga att jag anser inte att någon ska behöva få en sån behandling som jag har fått.

Som exempel tar han den turné han menar att Pingst hade om honom efter anklagelserna, hur han fick sitta i Västerås pingst under ett möte avsedd för kritik mot honom själv – men utan att han fick möjlighet att bemöta anklagelserna.

Jag har svårt att bli av med min kallelse, Så jag tror att jag kommer försöka knyta mig till någon internationell pingströrelse som pastor

Samtalet måste breddas

Samtalet fortsätter. Det är bara Daniel Alms ord denna gång. Som journalist vill man bredda samtalet till flera sidor. Jag förtydligar att vi fortsätter att försöka göra det.

Men ingens berättelse får heller tystas. Trots att vi Sändarens ledarsida under hösten och våren varit starkt kritiska till Daniel Alms agerande är det en människa av kött och blod som möter mig på andra sidan mikrofonen. Som bär på sin sorg. Att vara körd i pingströrelsen och kanske svensk frikyrklighet. Jag är inte med i samtalet som domare över vad som är rätt och fel, utan kan bara bidra med det jag kan – att ställa kritiska frågor och lyssna på svaren.

Blir ledarskribent

Så vad händer nu?

- Jag studerar och skriver en uppsats nu om AI och bön.. Sen ska jag skriva några ledartexter i VLT (Västmanlands läns tidning) i sommar. På gästbasis.

Oj, vilken vändning. De var ju väldigt kritiska till dig i höstas?

- Ja, men jag fick träffa dem och prata.  Berätta ungefär som vi pratar nu.  Då var de också beredda att nyansera och ta in fler perspektive. Så fick jag en fråga om att skriva en gästledare.

Andra tankar är att verka som reseledare till Grekland och Israel, men tanken att återgå i en pastorsroll finns också kvar.

- Jag har svårt att bli av med min kallelse, Så jag tror att jag kommer försöka knyta mig till någon internationell pingströrelse som pastor även om jag är i Sverige. Även om jag är ledsen att säga det. Just nu är det inte svenska pingströrelsen och jag sörjer det.

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA

 

Till minne