Hemlig sexsekt bakom hjälporganisationen

Jean Vanier var en erkänd katolsk filosof utåt - få anade hans mörka intentioner med L´Arche. Foto: TT

Jean Vanier kallades ett levande helgon, tills uppgifterna om hans sexuella övergepp briserade.

Nu framkommer nya graverande uppgifter som slår fast att hela hjälporganisationen han startade, L´Arche, egentligen bara hade syftet att dölja den sexsekt han var en del av.

Det slog ner som en bomb när uppgiften att L´Arche grundaren, den katolske filosofen och lekmannateologen Jean Vanier år 2020 avslöjades ha förgripit sig på sex kvinnor mellan 1970 och 2005. 

Men nu visar det sig att detta bara är toppen av ett smutsigt isberg. I en uppföljande rapport som L´Arche själva beställt framkommer att det istället handlar om minst 25 kvinnor. Och övergreppen ska inte heller ha slutat förrän vid Vaniers död år 2019. 

- Jag blir förbannad, även om det känns konstigt att vara det på en död man. Hur kan en människa som skapat en fantastisk organisation som L´Arche och välsignat en så mycket i sina böcker, också vara denna person, frågar sig Jenna Barnett, från Sojourners som rapporterat utförligt om nya uppgifterna. 

Grundades enkom för sexritualer

L´Arche är känt för att på kristen grund ha byggt upp en organisation som förbättrat livet för otaliga människor med funktionsnedsättningar sedan grundadet i franska Trosly-Breuil på 60-talet.

Den gängse historien, som Vanier själv ofta berättade, är att han startade den som konsekvensen av ett Guds kall till honom att hjälpa dessa människor till ett bättre, värdigare och mer andligt liv.

Men sanningen var att L´Arche egentligen grundades som en skalverksamhet för att dölja de mörka praktiker som den inre kretsen runt den avkragade dominikanprästen Thomas Philippe använde sig av. 

Fader Philippe, som Vanier hänvisade till som sin "andlige fader" verkar ha varit den initialt  drivande i bildandet av den sexsekt som uppstod kring L´Arches innersta kärna. Initierade medlemmar fick vägledning inte bara i traditionell katolsk mystik utan även in i sexuella ritualer, praktiker som alltså ska fortsatt under Vaniers ledning långt efter Philippes bortgång 1993.

 

 

Jean Vanier mottog många pris för sin insats med L´Arches arbete med funktionshindrade. Foto: TT

Sexsekten är inte spridd

Att det skulle ha spridits utanför kärna i Trosly-Breuil menar rapporten sig inte funnit några tecken på.

Organisationen som idag har vuxit till att finnas i 38 länder världen över har ovetandes om grundarnas sexualmystiska praktiker bakom lyckta dörrar i Frankrike fokuserat på det de trott varit kärnan - att hjälpa människor till en bättre vardag. 

- För hel aL´Arches räkning fördömer jag starkt och utan förbehåll denna lömska, genomtänkta grooming, detta psykologiska och andliga utnyttjande, och det beräknade maktmissbruket med sexuellt våld, lögner och manipulation som Vanier och Phippe använt sig av. Och som har förorsakat smärta och trauma för offren, sade Tina Bovermann, ledare för L´Arche i USA i ett uttalande.

Fram till sin död förnekade Vanier kännedom om sin andlige faders övergrepp och gav heller inga uttryck för att han själv skulle ha varit inblandad i något.

 

Jeran Vanier var uppskattad som gäst, här på besök vid ekumenisk sammankomst i Norge. Foto: TT

Erkände till sist med förbehåll

I maj 2015 accepterade han anklagelserna om Philippes övergepp med tllägget att han "Inte kunde få ihop dem med den verklighet som han kände". 

Även om praktiken inte lär ha spridit sig utanför det franska grundarkollektivet, menar rapporten att den har identrifierat en mindre grupp av misstänkta som än idag bekänner sig till den mystiska hållning med sexuella inslag som kännetecknade gruppen kring Philippe och Vanier.

Men den gruppen har enligt Matt Hackworth, på L´Arche i USA en "svag möjlighet till inflytande".

Noterbart är att de kvinnor som utsatts alltså inte varit funktionshindrade utan företrädesvis personer som arbetat eller varit i nära kontakt med Vanier och Philippe.

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne