Bön på slottet under militära upptrappningen

Prinsessan Sofia var en av de som deltog i fredsbönen i Slottskyrkan. Foto: TT/Pontus Lundahl

 

 

 

 

Förra våren blev Butja känt för hela världen när en rysk massaker på invånarna avslöjades.

Under fredagen ledde ortens präst,Mykola Krygin, fredsbönen i slottskyrkan med delar av svenska Kungafamiljen närvarande.

Även Sveriges Kristna Råd uppmanar sveriges församlingar till gemensam bön.

När bilderna kablades ut från Kiev-förstaden Butja för snart ett år sedan chockades många. De ryska trupperna hade lämnat ett blodbad efter sig och för stora delar av världen blev det klart att kriget skulle bli brutalt. 

Symboliskt starkt med ukrainsk präst

Därför var det särskilt starkt när Fader Mykola Krygin, präst i just Butja, ledde fredsbönen i slottskyrkan under fredagen, årsdagen för den ryska invasionen av Ukraina.

Mykola Krygin. Foto: Pontus Lundahl/TT

Delar av kungafamiljen närvarade vid bönen om fred för Ukraina och världen. En bön som nog de flesta kan stämma in i. 

Nya ryska hot

Inget tyder i nuläget dock på att freden är nära utan i stället har spänningarna i området ökat med nya utspel från inte minst Ryssland, som för bara några dagar sedan också meddelade att man lämnar avtalet med USA om kärnvapennedrustning. 

Nya ryska varningar riktas också mot Väst, särskilt med udden mot en västlig konfrontation i Transnistrien, en utbrytarrepublik i Östra Moldavien.

Sverige kommer nu bistå Ukraina med mer militärt materiel. Foto: TT

Sverige skickar stridsvagnar

Men väst- och Natoländer fortsätter samtidigt att skicka militärhjälp till Ukraina. Under fredagen står det också klart att Sverige ytterligare kommer bidra genom Leopard-stridsvagnar och luftvärnssystem.

Den tyska tidningen Der Spiegel skriver enligt TT att stridsvagnarna från Sverige kan användas för att komplettera det stridsvagnspaket som Tyskland just nu sätter ihop för Ukraina.

Tyskland och Polen stora givare

Tyskland har lovat leverans av 14 Leopard-stridsvagnar av typ 2A6-modeller till en bataljon i Ukraina, som ska utrustas med 31 Leopard 2-stridsvagnar.

Polen har redan levererat sina första Leopard 2 till Ukraina, rapporterar nyhetsbyrån PAP. Totalt har Polen sagt att landet ska skicka 14 Leopard till Ukraina.

Sveriges kristna råd ber för världen. Foto: Most Photos

Sveriges Kristna råd skriver bön

Även Sveriges Kristna råd uppmanar till bön om fred. Både under fredagen, på årsdagen av krigsutbrottet. Men man ser gärna att församlingar över landet stömmer in i den fredsbön man författat under landets gudstjänster på söndag.

Så här skriver rådet i ett uttalande:K

"På denna sorgens dag vill vi uttrycka vårt fortsatta stöd till Ukrainas folk, påminna om vad vi som kyrkor aldrig kan göra avkall på – nämligen att krig är emot Guds vilja och att kyrkor aldrig kan rättfärdiga angreppskrig.

Vi vill uppmuntra till fortsatt bön för en rättvis fred. Vi behöver själva, tillsammans med andra, fortsätta engagera oss för människor på flykt. Vi ska fortsätta våra språkcaféer, barn- och ungdomssamlingar, nödhjälp med mera. Vi behöver också som samhälle säkra drägliga livsvillkor för flyktingar som kommer till Sverige."

Bönen från Sveriges Kristna Råd

Treenige Gud, vi kommer till dig i bön. Du som är skapare, förlossare och befriare av allt liv. Du som har makt att göra under. Vi ber för alla som lider under det fasansfulla kriget i Ukraina. Vi ber om ett slut på kriget och en rättvis fred.

Förbarma dig över alla som sörjer, alla som har förlorat allt.
Vi ber för vårt eget land. För människor som är på flykt här. Hjälp oss att vara välkomnande och göra det vi kan.

Himmelske Fader, hjälp oss, alla dina barn, från jordens alla hörn, att leva tillsammans i gemenskap, fred, kärlek och respekt. Jesus Kristus, du som är hela världens ljus och hopp. Visa oss din väg. Hjälp oss att gå den, följa dig till människor och platser där vi behövs som mest. Hjälp oss att gestalta din kärlek, visa på tillit och förmedla hopp.
Heliga Ande, kom till världens ledare, till oss alla, upplys med din vishet. Visa oss din väg.

Vi ber så, i Faderns, Sonens och den heliga Andens namn.
Amen.

TT/Sändaren

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne