Brott mot internationell rätt i Gazakriget

Ett fönster mot den nya verkligheten. Foto: TT

Båda sidorna i konflikten mellan Israel, Hamas och andra beväpnade grupper i Gaza har brutit mot internationell humanitär rätt, IHL. Det fastlås i ny Diakonia-rapport.

Rapporten har tagits fram av Diakonias IHL-center som består av en oberoende expertgrupp, specialiserade på krigerts lagar. De har i detalj gått igenom hur såväl de hamasledda beväpnade styrkorna från Gaza, liksom israelisk militär agerat mellan 7 oktober, tiden för inledande massakern, fram tills den 8 novemer. Ett spann som alltså omfattar krigets första månad.

Överträdelser från båda håll

—Det är en detaljerad rapport där vi identifierat tydliga överträdelser på internationell humanitär rätt. Att en part överträder krigets lagar rättfärdigar inte den andra parten att göra samma sak. Eftersom stridigheterna har återupptagits är vi allvarligt oroade över att överträdelserna mot IHL fortsätter. Nu krävs att vi vidtar alla tillgängliga åtgärder för att de stridande parterna ska upprätthålla åtminstone de grundläggande principerna inom den humanitära rätten, säger Stephen Wilkinson som är chef för Diakonias center för internationell humanitär rätt i ett pressmeddelande.

Många har fått sätta livet till under höstens krig. Foto: TT

Vill skydda civila

IHL-centrets arbete syftar till ett stärkt skydd för civila i konfliktområdne över hela världen, och Gaza pekas ut som ett av de värsta platserna för civila just nu.

Efter att kritiskt ha fakta- och källgranskat allmänt tillgänglig information kommer IHL-experterna enligt utskicket till följande slutsatser:  

  1. Det finns en stor mängd övertygande bevis som ger starka indikationer på att Hamasledda beväpnade grupper från Gaza begått allvarliga och omfattande överträdelser av IHL och att enskilda gruppmedlemmar utfört handlingar som utgör krigsförbrytelser. 

  2. Det finns starka skäl att dra slutsatsen att Israels blockad av Gaza är att betrakta som kollektiv bestraffning, vilket är förbjudet enligt IHL. Det finns också anledning att känna stor oro för att Israel valt att medvetet svälta den civila befolkningen som en krigsmetod. 

  3. Israel har underlåtit att uppfylla sin skyldighet att tillåta och underlätta säker passage för humanitär hjälp till alla civila i behov. 

  4. Det finns anledning att känna stor oro för den allmänna inställningen hos den israeliska regeringen och militären angående de militära operationer som utförs i Gaza. De visar på avsiktlig nonchalans för de begränsningar som finns inom internationell humanitär rätt när det gäller hur stridshandlingar får genomföras. Det vill säga principerna om särskiljande, proportionalitet och skyldigheten att vidta försiktighetsåtgärder vid angrepp. 

  5. Diakonias IHL-center känner också stor oro för de skador som åsamkats sjukhus, medicinska faciliteter och sjukvårdande personal.  

 

Civila kommer som vanligt i kläm. Foto: TT

— Vår rapport fokuserar på den internationella humanitära rättens grundläggande principer som gäller i alla konflikter. Nu uppmanar vi det internationella samfundet, inklusive Sverige, att använda sitt inflytande och sina positioner för att påverka de krigförande parterna att förbättra skyddet för civila och minska mänskligt lidande, säger Mattias Brunander som är generalsekreterare på Diakonia. 

Taggar:

Israel
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.