Bris rustar inför väntad anstormning i sommar

telefon

Rekordmånga barn och ungdomar ringe Bris förra sommaren. Samma anstormning väntas i år. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Äntligen sommarlov! Jo, men bilden av att det innebär roligheter stämmer inte för alla. Förra sommaren tog Bris nationella stödlinjen för barn emot fler samtal än någonsin innan. Nu rustar Bris för kunna ge barn stöd under hela sommarlovet.

När fritidsaktiviteter tar uppehåll, skolan stänger och vårdens öppettider minskar rycks tryggheten undan för många barn.

– Varje vår när sommarlovet närmar sig märker vi på Bris ett tydligt mönster i samtalen. För barn som inte har det så bra hemma, eller inte mår så bra, så är tanken på att rutinerna i vardagen ändras och att viktiga vuxna runt omkring inte kommer finnas där något som bidrar till oro och ångest. I år har vi märkt att fler samtal handlar om oro över hur sommaren ska bli ur ett ekonomiskt perspektiv, säger Magnus Jägerskog generalsekreterare på Bris, Barnens rätt i samhället.

Föräldrar bråkar mer om ekonomin

Sedan hösten 2022 har det skett en förändring i hur barn pratar om ekonomisk oro och utsatthet när de kontaktar Bris. De berättar att föräldrar bråkar mer om ekonomin, och barnen upplever oro för att de inte har råd att göra ­saker på sommaren.

Ett citat från ett barn som ringt till Bris nationella stödlinje visar hur det kan kännas: ”Jag känner mig väldigt ensam och är mest bara hemma. Jag vet aldrig vad jag ska göra eller säga när mina kompisar frågar om saker som kostar pengar. Jag gråter typ varje natt speciellt nu till sommaren då det blir så mycket press.”

Dygnet runt hela sommaren är det öppet på Bris stödlinje för barn upp till 18 år. Det går att ringa, chatta eller mejla anonymt.

40-tal heltidsanställda

Där möts barnen av utbildade socionomer och kuratorer. Ett 40-tal heltidsanställda går på rullande schema och förstärks under sommarlovet med fler inom samma yrken.

– Det handlar i första hand om att ge barnen hjälp och stöd att formulera sig om sitt dilemma och tankar, säger Gunilla Bergsten, enhetschef för Bris stödlinje.

– Vi ger också information deras rättigheter, hjälper dem att resonera sig fram till lösningar för att hitta sätt att hantera situationen, att hitta någon vuxen att få stöd hos och vägar att komma vidare. Mycket handlar om att inge hopp, säger hon.

Organisationen har även vuxen­telefon för personer som har funderingar kring ett barn i sin närhet. Alla kontaktuppgifter finns på hemsidan bris.se

Kerstin Schönström

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.