Blodig attack mot påskfirare

Pakistanska myndigheter har inlett jakten på terroristerna bakom det blodiga självmordsdådet i Lahore då över 70 påskfirare — bland dem nästan hälften barn — dödades.

29 barn finns bland de döda efter attacken, som skedde bara några meter från en lekplats i Gulshan-e-Iqbal-parken i Lahore, säger en talesperson för räddningstjänsten till AFP.

- Vi hade gått till parken för att fira påsk. Plötsligt var det en stor explosion och jag såg ett stort eldklot. Fyra till sex medlemmar av min familj är skadade, två av dem allvarligt, säger 53-årige Arif Gill till nyhetsbyrån.

En fraktion av den sunniextrema pakistanska talibanrörelsen Tehreek-e-Taliban Pakistan, Jamaatul-ul-Ahrar, har tagit på sig det blodiga massmordet. En talesperson för gruppen hotar med fler liknande attacker, riktade mot skolor, regeringskontor och militären.

Enligt jihadistorganisationen var målet kristna och ett meddelande till premiärminister Nawaz Sharif att talibanerna tagit sig in i Lahore, en stad som tidigare varit relativt förskonat från terrordåd.

Dådet skedde vid en av ingångarna till parken, där ovanligt mycket folk samlats på grund av den kristna storhelgen. Enligt en högt uppsatt tjänsteman i staden utlöste självmordsbombaren sin sprängladdning "vid en lekplats där barn satt på gungor".

50 barn ska finnas bland de över 230 skadade och myndigheterna befarar att dödstalet kommer att stiga avsevärt och sjukhusen har efterlyst bloddonationer.

Attacken är den dödligaste i Pakistan sedan massakern mot en skola i Peshawar i december 2014, då 150 människor — bland dem 134 barn — sköts ihjäl av talibaner.

"Vi måste ställa de som mördat våra oskyldiga bröder, systrar och barn till rätta och vi kommer aldrig att låta dessa omänskliga barbarer att ta över våra liv och vår frihet", säger en talesperson för militären på Twitter.

Pakistans premiärminister Nawaz Sharif uttrycker stor bedrövelse och hans indiske motsvarighet Narendra Modi har ringt till Sharif för att säga att "det indiska folket står vid sina pakistanska bröders sida i denna stund av sorg", uppger statliga medier.

Även FN:s Ban Ki-Moon fördömer terrordådet och kallar det för "skrämmande". Han hoppas att de ansvariga snabbt ställs inför rätta och Islamabad uppmanas skydda religiösa minoriteter.

USA kallar terrordådet "fegt", Vatikanen fördömer det som "fanatiskt våld mot en kristen minoritet" medan den pakistanska fredspristagaren Malala Yousafzai framhåller: "Varje liv är dyrbart och måste respekteras och skyddas".

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.