Fullträff i Rättvik

Tindra Andersson

Tindra Andersson Bogg provar baseball i Rättvik. Foto: Mikael Johansson

Tack vare kyrkan och en amerikansk 12-barnsfamilj får barn och unga i Rättvik testa baseball i sommar.

Joel Johnson är en av de äldsta i den stora syskonskaran. Han säger att de allihop idrottar och att deras gemensamma mål är att nå människor med berättelsen om Jesus.
– Vi använder det vi har, och man når människor bra genom idrotten. Då har man något att bygga relationen runt, och det blir en naturlig väg in i samhället för oss.

Träffade Linda från Alingsås

Allt började med att pappa Gary besökte Sverige för att som ”idrottsmissionär” spela base­ball. Han träffade Linda från Alingsås, de gifte sig 1992 och har sedan utökat familjen med tolv barn, från Daniel 28 år till Anna 9 år.
Familjen Johnson har mest bott i Alabama men också i Tranås. Några somrar åkte hela gänget, inklusive en del respektive, till Sölvesborg för att hålla baseballskola mixat med evangelisation. Men efter pandemin styrde de mot Rättvik, som också har en baseballklubb, Butchers, att spela med.
 

Vince Del-Nero tränar med baseball-klubben men också på sommarens Puls-veckor som Equmeniakyrkan i Rättvik arrangerar.

 Foto: Mikael M Johansson

Den här onsdagsförmiddagen är det ett gäng i skolåldern som tränar baseball i solskenet. Sju­åringen Joel Tholén tränar kast med en av bröderna Johnson. Han är koncentrerad och målmedveten och visar gärna hur man gör.
På en bänk sitter Joels pappa och småpratar med Gary Johnson. Med idrotten framför ögonen är det enkelt att komma in på lite av varje och samtalet flyter lätt.
På nästa bänk sitter Elin Nisser medan sonen Vince Del-Nero tränar. Hon gillar att kyrkan arrangerar idrottsveckorna, som kallas Puls.
– Det är bra att kyrkan inte bara är till för högtider, utan att den kommer ut bland barnen. Det är så många ledare här och de är otroligt duktiga med barnen, säger Elin.

Fem veckor med idrott

Upplägget för Puls i Rättvik är fem veckor med en idrott i taget: baseball, fotboll, gymnastik, american sports game och basket. Dessutom några kvällar med American girls club, musikträffar och så grillkvällar för familjer och filmträffar med diskussion.
Malin Johansson är anställd under sommaren för att bland annat samordna aktiviteter och bidra med andakter, samtidigt som hon lär känna barn, ungdomar och föräldrar så att församlingen kan följa upp kontakterna till hösten.
– Att familjen Johnson tar största ansvaret här ger kyrkans övriga ledare tid för vila, samtidigt som vi är trygga med att ­aktiviteterna hålls i gång, säger Malin.
 

Bröderna Benjamin och Joel Johnsson från USA vill inget hellre än att spela baseball och berätta om sin tro. Helst samtidigt.

 Foto: Mikael M Johansson

Deltagarna delas upp i grupper där några tränar att kasta och fånga medan andra övar på slag. Benjamin Johnson lägger upp den lilla tennisbollen på en pinne och det gäller att träffa med slagträet. Man får hur många försök som helst på sig tills bollen far iväg och nästa som står i tur gör sig redo.

Tränade förra sommaren också

Tindra Andersson Bogg, som tränade förra sommaren också, drämmer till ordentligt och hon är pricksäker.
– Att slå är roligast. Och så att man får nya vänner, säger hon.
Både Tindra och ­hennes ­syster Felicia är med på de ­olika ­träningsveckorna, och tar ibland med familjen på grillkvällarna.
 

Eqummeniaförsamlingen i Rättvik arrangerar Puls på sommaren, där barnen får testa olika idrotter. Just nu spelar barnen baseboll under tre dagar.

 Foto: Mikael M Johansson

Sarah Johnson är ett energiknippe som gillar att entusiasmera barnen och ungdomarna. Hon är med på det mesta utom just baseball, fast då sitter hon bredvid och tittar och hinner prata med både barn och föräldrar. Att svenskan ibland blandas med engelska är inget problem, barnen hänger med ändå.
– När vi har gymnastik då tror jag det är många som kommer. Och American girls club har vi fått göra i två grupper, för det är runt 30 tjejer som deltar, berättar Sarah.
Tjejgrupperna har roliga aktiviteter och tävlingar och ledarna berättar samtidigt att de är kristna och vad de tror på.
– Tjejerna är jätteintresserade och vill vara med och prata och ställer frågor. Den nya generationen undrar ”finns det inte mer”. Det är viktigt att vi tar dem seriöst, påpekar Sarah.
 

Gary Johnsson sätter sig gärna och tar kontakt med föräldrarna bredvid planen. Här pratar han med Daniel Edwardsson som har sin son ute på planen.

 Foto: Mikael M Johansson
Foto: Mikael M Johansson

Malin Johansson är glad över alla kontakter som församlingen får med familjer genom sommarens Pulsveckor som mixar olika sporte med gemenskap, mat och vittnesbörd.

 Foto: Mikael M Johansson

Ett forum där man kan få ställa sina frågor är bibelstudierna som bröderna Joel och Daniel Johnson håller. De bjuder in övriga ledare och klubbkamrater från Butchers.

Har gått baseballgymnasiet

En av dem som tagit chansen att reda ut vad han tror på är Wille Laufke. Han är från Stockholm men har gått baseballgymnasiet i Leksand. Senaste året spelade han i Australien.
– Jag tycker det är bra att kyrkan ordnar det här. Jag är mycket med Johnsons i sommar och det blir bara bra, säger han.
Benjamin och Jan-Mikael Johnson pluggar på college i Georgia där de också tränar baseball. Båda är glada över månaderna i Sverige och upplägget här.
– Vi har ett uppdrag från Jesus, hela målet är att skapa lärjungar och därför är det så bra att vi ­möter så många människor här, säger Benjamin.

Fakta: Puls

  • Puls är namnet på Equmenias arbete med tro, idrott, träning och hälsa.
  • Puls kan till exempel vara idrottskonfirmation, familjegympa, fysträning, sportläger, Puls-söndagsskola, bollsporter med mera. Upplägget kan vara olika beroende på det lokala intresset för en viss sport.
  • Inspiration, idéer och aktiviteter presenteras på equmenia.se/puls. Där finns också andakter att använda, dessa är skrivna av olika ledare inom Equmeniakyrkan och Equmenia.
  • Puls bedrivs inom Equmenias föreningar, men passar alla åldrar så församlingar kan också använda konceptet.
  • Vill man starta Puls eller få stöd i befintlig grupp så skriv till info@equmenia.se

Fakta: Baseball

  • Är tillsammans med amerikansk fotboll den populäraste sporten i USA. I proffsligan Major League Baseball spelar 29 amerikanska och ett kanadensiskt lag. Grundserien omfattar närmast ofattbara 162 matcher, därefter vidtar slutspel.
  • Reglerna har vissa likheter med brännboll. Matchen spelas i nio omgångar, så kallade ”innings”. Det är bara det offensiva laget, det lag som slår (”innelaget”), som kan ta poäng under en inning genom att den som slår och träffar bollen från ”utelagets” kastare sedan kan avancera runt de fyra baserna utan att bli bränd. Det försvarande lagets uppgift är att bränna de offensiva lagens spelare. Det kan ske genom att pitchern (kastaren) kastar så svåra bollar att slagmannen missar alla sina försök, att utelaget tar en lyra eller hinner bränna innelagets spelare innan de nått fram till någon av de fyra baserna.
  • I Sverige är sporten liten. Endast fem lag deltar i år i Elitserien, som leds av just Rättvik, som också är regerande mästare. Flest SM-guld finns dock i grannkommunen Leksand, vars lag har hela 22 SM guld.

Nyfunna tron fick Tommy att lämna sitt skal

Baseball, gemenskap och vänlighet blev vägen till tro för Tommy Lindell. Och en sifferkombination. Det har förändrat hans sätt att tänka och vara.

Tommy Lindell

När Tommy Lindell flyttade till Leksand för att gå baseballgymnasiet där ledde det till att han träffade på bröderna Johnson. Han visste att de gick till kyrkan varje söndag, och när han spelade med dem sommaren 2021 hängde han med till Equmeniakyrkan i Rättvik.
– Det kändes som om det fanns nånting där. Alla var så välkomnande, det var mycket kärlek och gemenskap, säger Tommy.
Den hösten åkte han till USA för att träna och coacha ungdomar ihop med Daniel Johnson, och började följa med till kyrkan för att se hur det fungerar i USA.
– Jag märkte fort att det var samma stämning där.

Blev en vändpunkt

Tommy tillbringade ­mycket tid med familjen Johnson och när han frågade Joel hur det kommer sig att de kan vara så snälla och fina mot varandra fick han ett svar som blev en vändpunkt.
– Han sa att det är inget de har bestämt, men att alla i familjen följer Jesus. Det var där det verkligen blev intressant på riktigt för min del, berättar Tommy.
Genom bibelstudier, samtal och predikningar förstod han mer och mer.
– Det var så häftigt att det som jag pratade med Daniel om i bilen till träningar på lördagar, det handlade predikan om på söndagarna.

Mitt gamla jag dog

– Sista söndagen innan hemresan kom jag till tro. Det som hände med mig där och då kan jag knappt beskriva, det var som att mitt gamla jag dog, att jag lämnade mitt gamla skal, säger Tommy.
Han har intresse för siffror och favoriterna är 4, 22 och 24. Att denna dag var den 24 april 2022 ser han som en bekräftelse på att han är på rätt spår.

Gick med i församlingen

Tillbaka i Rättvik döptes Tommy och gick med i församlingen.
Han har ett tufft schema med jobb och baseball-träning, men ser till att hinna med kyrkan och Bibeln. Det blir många samtal med kompisar som ser att han har förändrats.
– Förut var jag en ganska dömande person. Mitt tankesätt har helt ändrats sen jag kom till tro. Jag är gladare, lugnare och mer trygg. Det känns hur bra som helst, jag är på en evig resa som jag är väldigt glad att vara på. Nu hoppas jag och ber att fler spelare ska hitta tron.

Kerstin Schönström

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.