Baptistpastor mördad

Nammye Hkun Jaw Li efterlämnar fru och tre barn.

En aktivist och baptistpastor i delstaten Kachin i Myanmar har blivit mördad.

Inbördeskriget i Myanmar har en stor påverkan på den kristna minoriteten. I delstaten Kachin, där en stor andel av den etniska gruppen kachiner är baptister, sköts en baptistpastor ihjäl den 18 mars.

Nammye Hkun Jaw Li tillhörde Kachin Baptist Church, och var en välkänd aktivist som bland annat arbetade mot det i området spridda drogmissbruket.

- De sköt honom två gånger i magen, och när han inte dog sköt de honom också i huvudet, sa en källa nära familjen i byn Nam Ma Tee, som bad om att förbli anonym av säkerhetsskäl, enligt den katolska nyhetskällan UCA News.

Oklart vem som ligger bakom

Han hade fru och tre barn. Familjen och byborna har krävt rättvisa. Men de avstod från att anklaga några specifika organisationer eftersom de fortfarande inte känner till angriparens identitet, rapporterade Eleven Myanmar. Andra närstående till pastorn tror att Myanmars militär är delaktig. Den mördade pastorn var aktiv i protester mot militären i Kachin.

Hundratals har dödats och tusentals har blivit fördrivna efter det att militären genomförde en militärkupp 2021.

Kyrkor attackerade

I delstaten Kachin har militären attackerat kyrkor, kristna organisationer och byar med övervägande kristen befolkning.

Hkalam Samson, en ledande baptistpastor, greps i december 2022. Han anklagades för att ha nära band till Kachin Independence Army (KIA), en gerillaorganisation, och dömdes till sex års fängelse den 7 april förra året.

Under de senaste månaderna har KIA vunnit flera militära segrar. KIA rapporterades ha tagit kontroll över en huvudväg, 14 juntaläger och stängt ner en regional flygplats med missilattacker.

Taggar:

Myanmar

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne