Bad och andakt under stekhet sol i Småland

I fyra decennier har paret Helena och Lennart Wiberg tillbringat semestern på Eksjö camping. Foto: Marcus Gustafsson

”När kommer fåren”, undrar en liten flicka med tummen i mun. ”Snart, när vi hittat mat åt dom”, svarar verksamhetschef Magnus Kullberg och ser bekymrad ut. Den för campinglivet så viktiga solen har bränt gräsmattan och därmed fårens foder. Åt människobarnen finns det däremot gott om glass och på badstranden ligger handdukarna tätt här på Eksjö Camping.

Att Eksjö Camping, har en kristen profil, syns så fort man tittar neråt stranden, där ett jättelikt träkors strävar mot himlen. Vid dess fot firas kvällsgudstjänster alla söndagar nu i juli. Om det inte regnar, då flyttar man in i konferenslokalen Arken. Morgon- och kvällsandakter hålls dagligen under säsong i kapellet.

– Pastorer och präster från våra lokala församlingar här i Eksjö turas om att hålla andakter och vara tillgängliga för bön eller enskilt samtal.

Allt det berättar Magnus Kullberg när han till slut lyckas ta sig tid till en intervju med Sändaren, trots att telefonen går varm.

Inte så noga med titlar

Med oss sitter också Ludvig ­Johansson, som man kanske kan kalla biträdande verksamhetschef. Men det där med titlar är inte så noga. Både Magnus och Ludvig kallar sig allt-i allo, och drar sig varken för att hjälpa till i disken, sälja glass, eller skura en och annan toalett vid behov.

– Jag har varit inkopplad här sedan högstadiet, jag hittade hit via min församling, berättar Ludvig, som nu är inne på sjätte året.

Denna sommar är han anställd för säsongen och går för övrigt på högskolan.

Träkorset vid stranden sätter stämningen på den kristna campingen. Foto: Marcus Gustafsson

Magnus har för sin del jobbat här sedan 1988, från och till. Frånsett ett kortare avhopp, har han jobbat heltid här de senaste 20 åren.

För på Eksjö camping betyder heltid året om. Både stugor och vandrarhem, är öppna vintern lång, och från september till början av maj tar restaurang Under Eken emot bokningar och ­catering. En populär plats för minnesstunder, bröllop och kalas.

Men nu är det sommar och på Under Ekens uteservering samsas lunchätare och kafégäster.

– Nu ska vi snart ner och bada, säger Helena Källner och ­Gunilla Johnsson, som just avslutar det sista av fikat, medan de njuter av utsikten över sjön Hunsnäsens glittrande vatten.

Som många andra besökare här är de endast badgäster, eller daggäster.

– Vi är inte här så ofta, men som själsliga systrar vill vi fira våra födelsedagar på en vacker och avkopplande plats, säger de.

– Ja, det här är nog en av de vackraste platserna i hela Småland, säger Magnus Kullberg med illa dold stolthet.

Byggde tak över kaféterrassen

Sedan berättar han att i vintras byggde man tak över kafé­terrassen, delvis med hjälp av ideella krafter. Ideellt arbete var en viktig ingrediens när campingen etablerades, och fort­farande görs en hel del obetalda insatser varje sommar.

På årets lönelista finns annars i år åtta heltidsanställda och 40 sommarjobbare.

Gräsmattorna ligger sönderbrända på campingen, men det påverkar inte ­trivseln på Eksjö camping som är fullbokad redan tidigt på säsongen. Foto: Marcus Gustafsson

Annie Jönsson är en av de heltidsanställda, som tillsammans med kollegorna Ellen Johansson och Paulina Wetterbro nu är i full gång med kaffeserveringen. Allt är hembakt, och Budapestbakelsen är mest populär.

– Vi har gott om gäster för det mesta, men nu, under högs­äsongen i juli, är det väldigt intensivt, då hinner man inte ta hand om gästerna som man ­skulle vilja, säger Annie.

– Men man får försöka göra sitt bästa.

Nästan fullbelagt

Omsorgen om campinggästerna låter alldeles äkta, och kanske är det därför det redan i början av säsongen är nästan fullbelagt. Eksjö Camping har gott rykte och är för övrigt den enda anläggningen i Eksjö med omnejd.

– Samtidigt är vi en alldeles vanlig camping, även om många säger att de känner av den speciella stämningen här, säger Magnus.

För Helena och Lennart Wiberg är den här platsen närmast helig.

– Ja, vi var väl bland de allra första besökarna, för över 40 år sedan, säger Helena, som sitter utanför sin permanenta husvagn och njuter av skuggan. Inne i husvagnen är det närmare 50 grader denna dag.

– Att vi hittade hit berodde på att mamma hamnade på Eksjö lasarett, och då var det nära för oss att bo här. Efter det var vi fast, sedan dess har vi alltid tillbringat första veckan på semestern här.

– Mycket har förstås förändrats under åren, inte minst med oss, som slutat jobba och kan vara här så mycket vi vill och även hjälpa till en del säger Lennart.

– Sedan har vi ju boulen, tillägger han och visar sin tabell över boulevinster och tävlingar.

Gott om blommor

Till vardags bor paret ganska nära, i Jönköping. En klar fördel eftersom paret har gott om blommor och planteringar runt husvagnen att sköta. Detsamma gäller de flesta andra permanent uppställda husvagnarna, där både blomster- och snickarglädje brer ut sig.

– Fast alla har inte de ekonomiska musklerna att hålla så här fräscht, då får vi hjälpa till lite, säger Magnus och vandrar vidare för att visa upp några av de tolv stugorna som alla renoverats under de senaste tio åren och fått verandor som vetter mot sjön.
 

När daggästerna Helena Källner och Gnulla Johansson avslutat fikat på kafé Under Eken planerar de ett svalkande dopp i sjön Hunsnäsen.

 Foto: Marcus Gustafsson

Vandrarhemmet, som också kallas Hotellträdgården, en stor vit byggnad med åtta rum och 30 bäddar, var en gång restaurang på Eksjö stadshotell. Den skänktes till campingen 1990, och har nu utrustats med fräscha duschrum och nya toaletter.

Efter de förlorade pandemiåren arbetar man nu mest med att renovera det man har.

– Ja, pandemin gick hårt åt oss, säger Magnus. Vi fick stoppa alla investeringar under två års tid. Därför sköt vi på 40-årsfirandet förra året, och i år går energin till att förvalta och fördjupa det vi redan har. Vi vill förädla i stället för att förvärva, och samtidigt för­söka optimera lönsamheten.

Grön hållbar profil

Det gör att campingen nu satsar på fjärrvärme och en grön, och hållbar profil.

Och nu är vi tillbaka vid ­fåren. De som håller gräset kort och som man får mata med knäckebröd, köpt i receptionen. Vinsten från knäckebröden går till projekt i Kenya.

Kristen profil, grön profil, hjälp till utsatta. Eksjö Camping har många strängar på sin lyra och ser ut att ha goda chanser att kunna fortsätta i 40 år till.

Fakta: Eksjö camping

  • Eksjö camping med vandrarhem, stugor, kafé, restaurang och bad, ägs och förvaltas av den ideella föreningen Eksjö Camping och Konferens med firma Kom till Festen.
  • Kom till Festen var den ursprungliga föreningen som 1979 bildades av ett antal frikyrkliga familjer med syfte att sprida budskapet om Jesus Kristus. 1982 tog föreningen över driften av Prästängsbadets camping från Eksjö kommun.
  • I dag är det främst medlemmar i Storegårdskyrkan, Pingst, Equmeniakyrkan Eksjö, Svenska kyrkan och Trosrörelsen som är engagerade i föreningen. Pastorer från de olika församlingarna samt från Frälsningsarmén turas om att ha jour under sommarveckorna.
  • Varje år välkomnar Eksjö camping cirka 100 000 gäster. Från valborg till mitten av augusti erbjuds ett program med konserter, gudstjänster och olika friluftsaktiviteter.

Annika Ahlefelt

annika.ahlefelt@sandaren.se
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA