Att hantera det profetiska tilltalet

Anders Marklund lyfter fram det upplyftande och tröstande i det profetiska. Foto: Robert Tjernberg

HÖNÖ. Hur hanterar man profetiska tilltal i Equmeniakyrkan? Under ett av kvällsmötena på Hönökonferensen fick pastor Anders Marklund leverera ett budskap. Sändaren samtalade med honom och vice föreståndaren Gunnar Samuelsson om hur det prövas för att landa rätt.

Det finns människor här som hatar sina kroppar. Efter ångesttrauman smärtor så försöker de kväva den. De vill fly från den. De försöker prestera men hamnar bara i kontrollbeteenden. De skadar sig med sitt självhat. Gud vill säga, välkommen hem till din kropp som jag skapat till min avbild. Kram

Det var under tisdagens kvällsmöte på Hönökonferensen som ovanstående profetiska hälsning lästes upp av föreståndaren Anders Marklund, som tillsammans med sin vice föreståndare Gunnar Samuelsson prövat profetian och funnit att den troligtvis är en hälsning från Gud till personer på plats i ladan eller som följer konferensen via nätet.

När Sändaren samtalar med de båda om hur de gör urskiljningen kring vilka profetiska tilltal som får utrymme på scenen, ler Anders varmt mot oss och tar fram sin Bibel.

Vägledande bibelvers

– Första Korinthierbrevets fjortonde kapitel är i varje fall vägledande för mig. Ifall något inte bygger upp och är till tröst så är det nog inte från Gud, säger han.

Kollegan Gunnar fyller i:

- Ja, det finns en lockelse att komma upp på scenen i samband med konferenser. En del är återkommande gäster som besöker flera konferenser under sommaren och har ungefär samma käpphäst som de återkommer med år efter år. Ofta allmänna hälsningar som är färgade av kanans tungomål. Vi i konferensledningen tror väl kanske att Gud främst – om än ej enbart - talar till sitt folk i den dialekt som de själva använder till vardags, säger Anders. Vi tror också att en person som har ett ärende från Gud inte har bråttom, utan låter oss pröva tilltalet innan det släpps fram på scenen. Min erfarenhet är också att de människor som är mindre angelägna om att få framföra budskapet, oftare haft en hälsning som sedan bekräftas av oss i förbönsgruppen och resten av den krets som prövar de profetiska hälsningarna innan de förmedlas vidare från scenen, säger Gunnar.  

En mjukare ton på Hönö

Fråga: Gud tycks tala med en mjukare och mer själavårdande röst här på Hönö än i en del andra sammanhang. Era talare har systematiskt fokuserat på en kärleksfull och nådefull Gud som vill omfamna, komma nära och återupprätta människor. Anders-Petter Sjödin och Jonas Lund är bara två exempel ur högen som valt att lyfta fram den lidande Guden. Människan Jesus som led och dog för att kunna ha gemenskap med oss. Lidande, omsorg och hopp tycks stå i fokus. Påverkar det också vilken typ av profetiska hälsningar ni släpper fram?

-Nej, det skulle jag inte säga. Vi prövar alla hälsningar och de som önskar framföra dem. Men grundperspektivet är alltid att om det är viktigt, riktigt och från Gud – så kan det kanske vänta tills imorgon, så att vi hinner be över den profetiska hälsningen och pröva den, innan den meddelas resten av konferensbesökarna. Vi har ett ansvar för vad som sägs från estraden.

Po Flodström
sandaren@sandaren.se

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.