Anrika metodistkyrkan blir ­Stadsmissionens kulturscen

S:t Pauls-kyrkan
St Paulskyrkan var hem för en av Metodistkyrkans tre stockholmsförsamlingar, fram till nedläggningen 2014. Foto: Johannes Frandsen

Nu återuppstår St Pauls­kyrkan vid Mariatorget i ny form. I förra veckan invigde Stockholms stadsmission sina nya lokaler för kultur, samhällsdebatt och mänskliga möten.

Den tidigare metodistkyrkan, som också hann vara equmeniakyrka, ett par år, innan den såldes år 2015, har genomgått en kostsam och långvarig renovering. Men nu är det alltså äntligen dags att slå upp portarna till den nya verksamheten.

– Vår vision är att det här ska bli en mötesplats för alla. Här kommer människor som lever i social utsatthet få tillgång till ett tryggt och stöttande sammanhang samtidigt som vem som helst är välkommen, säger Linda Larsson, chef för Mötesplats Mariatorget, till Dagens Nyheter.

Aktiviteter varje dag

Här kommer dagligen att erbjudas aktiviteter inom fyra temaområden. mat och gemenskap, kultur och hälsa, rättigheter och folkbildning och livsfrågor.

Sammanlagt har besökarna tillgång till 430 kvadratmeter i flera våningar. I mitten av den gamla kyrksalen finns numera en höj- och sänkbar scen och på bottenvåningen ligger också en restaurang, som huvudsakligen lagar mat med råvaror från Matmissionen.

Alla får äta här och tanken med hela projektet är förstås att människor från olika delar av samhället ska mötas, samtidigt som de ges möjlighet att delta i både kulturliv och samhällsdebatt.

Bra läge i Stockholms innerstad

Det unika läget direkt vid Mariatorget i Stockholms innerstad anses särskilt väl lämpat för diakonalt arbete. En av anledningarna till att bland andra dåvarande rektorn på Bromma folkhögskola, Torbjörn Bådagård och Gustaf Björkman, dåvarande pastor i Fiskebäckskyrkan i Göteborg, var kritiska till försäljningen av St Paulskyrkan. Kritiska och besvikna var också Betaniastiftelsen som innan försäljningen hyrde lokaler i kyrkan, och hade hoppats kunnat överta den för att bland annat starta ett själavårdscenter.

Men det blev till slut försäljning, för 28 miljoner kronor, bland annat för att den tynande församlingen behövde pengar för att lösa ut gamla lån.

– Det är alltid sorgligt när en församling lägger ned och en kyrka säljs. Samtidigt ska man veta att vi har kvar åtta församlingar i Stockholms innerstad, sade regionala kyrkoledaren i Stockholm, Jenny Dobers då till Sändaren.

Att köparen blev just Stadsmissionen var nog de flesta ändå relativt nöjda med. Förhoppningsvis kan organisationen nu åstadkomma det diakonala arbete som St Pauls församling, trots intensiva och långvariga försök, till slut inte mäktade med.

Och nu blir här alltså inte bara diakonala satsningar. I helgen gästade exempelvis Folkoperan med Puccinis La Bohème Mötesplats Mariatorget, På invigningskonserten deltog både Lisa Ekdahl och Ellen Kraus.

Mötesplats Mariatorget kommer att ha öppet mellan 11.30 och 20.00 alla dagar om året.

Fakta: S:t Paulskyrkan

  • Uppfördes 1875–1876 av byggmästarna Gustaf Alfred Johansson och N.M Hammarlund för Metodistföreningen. Arkitekter var bröderna Axel och Hjalmar Kumlien. Pengarna kom från trosfränder i New York.
  • 2014 hade Metodistförsamlingen runt 40 medlemmar, varav färre än tio var aktiva.
  • Renoveringen har pågått sedan mars 2021. Den blev möjlig tack vare ett antal större donatorer, Stockholms stadsmissions egna medel och ett förmånligt banklån. Arkitekt är Klas Ruin.
  • Stockholms stadsmission är en idéburen organisation som arbetar med social omsorg, utbildning och arbetsintegration för de mest utsatta i samhället.
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice