Allt inte mörker under sydkoreanskt katastrofläger

Erik Gervide, Charlie Nisslert och Teodor Boestad är tre av de omkring 2000 svenskar som deltar i World Scout Jamboree i Sydkorea. Foto: Privat

Extrem värme, tusentals sjuka scouter och evakuering efter en tyfonvarning.

Katastrofrubrikerna har varit många om jamboreen i Sydkorea. Men några Equmeniascouter tar också med sig ljusa minnen.

Tusentals scouter världen över hade under lång tid längtat till World Scout Jamboree i Sydkorea. Men när de 40 000 deltagarna väl var på plats i början av augusti möttes de av en extrem hetta på upp till 40 grader. Lägret hölls på en helt öppen plats, där det inte fanns någon naturlig skugga. Enligt uppgifter från Sydkorea ska tusentals scouter ha sökt medicinsk vård på grund av hettan. Efter några dagar valde flera länder, däribland USA, att evakuera sina scouter från lägerområdet. Det kom också kritik mot arrangörerna för att det saknades duschar och att maten var bristfällig.

En tyfon hotade lägret

Som om inte det var nog så kom också en varning om att lägret skulle kunna drabbas av tyfonen Khanun, vilket ledde till att hela lägret utrymdes. Några av av de evakuerade scouterna är Teodor Boestad, Erik Gervide, som tillhör Equmenia scout, och Charlie Nisslert, som tillhör Svenska scoutförbundet. De befinner sig på ett studentboende utanför Seoul när Sändaren talar med dem.

De berättar att de sett fram emot lägret i drygt ett års tid. De föreställde sig härliga dagar, med mycket aktiviteter och möten med scouter från hela världen. Men när lägret inleddes var det mycket som inte överensstämde med förväntningarna. Det var brist på aktiviteter, som gudstjänster.

- Mellan klockan 11 och 17 på dagarna så var värmen extrem. Man kunde bara vara ute i solen en kort tid, säger Erik.

Det fanns platser där det gick att kyla ner sig, och dessa blev också mötesplatser där de träffade andra scouter. Men planerade aktiviteter ställdes också in på grund av värmen.

- De första dagarna fanns inte bussar med luftkonditionering så det var svårt att förflytta sig någonstans, och vi hade inte så mycket att göra, säger Teodor.

Maten bestod av halvfabrikat

De berättar att all mat delades ut i form av hel- eller halvfabrikat, vilket de ser som en brist. Vissa scouter har tyckt att de inte fick tillräckligt med mat, men de själva tycker att de kunde äta sig mätta.

Efter den dåliga starten av lägret så började mycket förändras. Deltagarna fick tillgång till bättre bussar och fler duschar sattes upp. Det blev möjligt att genomföra fler aktiviteter.

- Om jag skulle poängsätta så skulle jag ge de första dagarna 2 av 10 poäng. De sista dagarna gick upp till 7 av 10, säger Charlie.

Men när allt verkade gå åt rätt håll kom beskedet om evakuering.

- Det kändes som att vi inte fått göra lägret ordentligt. Det började som en flopp och sedan blev vi tvungna att lämna, säger Charlie.

Evakueringen till det nya boendet tycker de sköttes effektivt och välplanerat. Nu befinner de sig på ett studentboende vid ett universitet.

Oroliga föräldrar i Sverige

- Jag har haft kontakt med mina föräldrar, som varit ganska oroliga. Men från vårt perspektiv är det inte så annorlunda nu, säger Erik.

De är inte sysslolösa, men vet inte exakt vad som kommer att hända fram till hemresan. Även om lägret inte blev som förväntat så tar de också med sig positiva minnen hem.

- Om vädret varit på vår sida så hade det varit ett jätteroligt läger, säger Teodor.

 

Fakta: World Scout Jamboree

World Scout Jamboree i Sydkorea pågår från 1 till 12 augusti. Omkring 40 000 scouter har deltagit. Nästa jamboree kommer att hållas 2027 i Gdansk i Polen.

Deltagarna i ett läger ska vara mellan 14 och 17 år, men äldre scouter kan delta som volontärer.

Taggar:

Scouter

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne