Allt fler judar funderar på att lämna Sverige

Från stödmanifestationen framför Malmö synagoga. Foto: TT

Halva Sveriges judiska befolkning funderar på att lämna landet. Det visar en undersökning som gjorts av judiska centralrådet. Och som tidningen Dagen skriver om.

- Det har skett en normalisering av antisemitismen i Sverige, säger judiska centralrådets ordförande Aron Verständig till Dagen.

En ny undersökning visar att många judar i Sverige känner sig ökande otrygghet efter händelserna den 7 oktober, då Hamas attackerade Israel, och det efterföljande kriget i Gaza. Undersökningen, utförd av Infostat på uppdrag av Judiska centralrådet, inkluderade 690 medlemmar från judiska församlingar i Sverige.

Resultaten är alarmerande, berättar Dagen: sju av tio svarande känner sig mycket otryggare, med utbredd oro för trakasserier och våld. Åtta av tio rapporterar att de inte känner sig säkra på vissa platser, såsom förorter och storstäder. Många är även oroliga för att bära judiska symboler offentligt.

Aron Verständig. Foto: TT

Antisemitismen normaliseras

Aron Verständig, ordförande för Judiska centralrådet, bekräftar den ökade otryggheten och pekar på en normalisering av antisemitism i Sverige. Som exempel för Dagen, tar han konstnären Stina Wollter, med många följare på sociala medier, som framfört falska anklagelser om judar, vilket bidragit till den ökade oron.

Tar inte av sig symboler

Trots situationen kommer Judiska centralrådet inte att rekommendera medlemmar att undvika att bära judiska symboler. Verständig betonar vikten av samhällets ansvar för att bekämpa antisemitism. Han framhåller att antisemitism är ett hot mot hela samhället och att stöd, som psykologhjälp, erbjuds till dem som behöver.

Statsminister Ulf Kristersson hälsar på förintelseöverlevaren Ruth Berlinger på förintelsens minnesdag. Foto: TT

Ökad otrygghet

Undersökningen avslöjar också att hälften av de tillfrågade har övervägt att flytta från Sverige på grund av situationen. Dessutom visar en separat granskning av Stockholms skolor på bristande kunskaper om antisemitism bland lärare och att judiska elever upplever antisemitism i skolan. Judiska centralrådet arbetar för att öka tryggheten och medvetenheten om antisemitism i samhället.

Taggar:

Judendom
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.