Äldreboendet ­i Göteborg klarar sig – för tillfället

Vasahemmet, där Fredrik Alm är verksamhetschef, har nio av 51 rum har som mest stått tomma ­under våren vilket inneburit minskade intäkter på omkring en halv miljon kronor per månad. Foto: Stig Florén/Arkiv

Betlehemskyrkans äldre­boende i Göteborg hotades i våras av nedstängning som en följd av politiska beslut. Nu ser det dock ut som om verksamheten kan drivas vidare – åtminstone den närmaste framtiden.

Sändaren har tidigare skrivit om de politiska beslut som lett fram till att privata aktörer inom äldre­omsorgen tvingats till nedläggningar eller kraftiga inskränkningar av verksamheten. Göteborgs stads budgetbeslut för 2023 innebar att man inte hade budget för fler än 550 platser i privat regi trots det hårda söktrycket och behovet hos medborgarna.

För Vasahemmet innebar beslutet att man inte fick några nya boenden till verksamheten. Nio av 51 rum har som mest stått tomma under våren vilket inneburit minskade intäkter på omkring en halv miljon kronor per månad när det var som värst.

Ljusare framtid

Nu ser framtiden ljusare ut, enligt verksamhetschef Fredrik Alm. Kommunen har i sak inte ändrat på tidigare beslut men då det finns ett stort behov av platser icentrum har ett geografiskt undantag gjorts vilket innebär att Vasahemmet nu återigen kan få boenden till verksamheten.

Vi är oerhört glada över att situationen har ljusnat något, men vi kan ändå inte helt andas ut.

Fredrik Alm är glad över att ­Vasahemmet kan fortsätta ta emot äldre. Samtidigt är han bekymrad över anledningen till ­beslutet.

– Vi är naturligtvis glada över att den akuta situationen har löst sig. Men vi behöver en större långsiktighet där vi bedöms för vår verksamhets resultat och att många vill bo här och inte för vårt läge, konstaterar han.

Fortsatt stopp

I ramavtalet från den 1 april i år ryms fler än 1 000 planeringar i privat regi i Göteborgs kommun, trots att staden fattat ett budgetbeslut som innebär att man inte har en budget för fler än 550 platser. De boenden som finns i andra delar än i centrum har fortsatt stopp när det gäller placering av boenden.

– Även om vi i viss mån nu kan andas ut, åtminstone tillfälligt, så ser vi behovet av en genomtänkt politik som skapar långsiktighet och trygghet för alla parter. Vi är oerhört glada över att situationen har ljusnat något, men vi kan ändå inte helt andas ut, säger Fredrik Alm.

 

 

Christina Larsson

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne