Administration smidigare när Repet blir Arken

Joacim Anesund och Sandra Wristel
Joacim Anesund och Sandra Wristel, projektledare för Equmeniakyrkan respektive Equmenia för övergången från Repet till Arken. Foto: Equmeniakyrkan

Equmeniakyrkans och Equmenias medlemssystem Repet ska under våren 2024 ersättas med ett enklare, smartare och säkrare system. Förhoppningen är att det ska bli lättare för församlingar och föreningar att hantera statistik och medlemsregister.

Det nuvarande medlemssystemet, Repet, introducerades 2009. Redan från början kom klagomål från församlingar och föreningar om att användbarheten inte var tillräckligt stor. Många ansåg helt enkelt att systemet var för komplicerat.

– Vi har jobbat en hel del med detta under resans gång men inte kommit till rätta med problemen fullt ut. Därför ser vi behovet av ett nytt system som kan tillgodose församlingarnas och föreningarnas behov på ett bättre sätt, ­säger Joacim Anesund som är registeransvarig för Repet.

Inte tillräckligt flexibelt

Equmenias föreningar har haft samma kritik som församlingarna: Repet har inte varit tillräckligt flexibelt, enligt Sandra Wristel, medlemskoordinator och föreningsutvecklare i Equmenia Väst och tillsammans med Joacim Anesund projektledare för Arken.

– Vi kommer nu att lägga till några nya funktioner som föreningar och församlingar har efterfrågat, exempelvis att inloggning kan göras med Bank-id, vilket också kommer att göra systemet säkrare, säger Sandra Wristel.

Fyra system blir ett

I det nya systemet Arken kommer fyra system att slås ihop till ett och läggas på en modern plattform som gör att arbetet med medlemssiffror, insamling, kommunikation och pension underlättas. Alla församlingar och föreningar som är anslutna till Repet kommer att flyttas över till det nya systemet.

– Vi tror att Arken kommer att underlätta för alla som i dag hanterar församlingarnas medlemssiffror och medlemsregister, både externt och internt. Föreningarna kan också få en bättre koll på sina medlemssiffror genom en app där även närvaro registreras och utskick kan skickas direkt till mobilen, berättar Sandra Wristel.

Frivilligt att använda sig av Arken

Liksom tidigare är det naturligtvis frivilligt för församlingar och föreningar att använda sig av Arken, betonar Sandra Wristel och Joacim Anesund. De är medvetna om att det finns ett visst motstånd mot digitala medlemssystem. Framför allt i den äldre generationen.

– Det kommer alltid att finnas de som är tveksamma till att finnas med i centrala register. Men genom användandet av Bank-id så känner vi oss trygga inför att uppgifterna inte kommer att missbrukas. GDPR kräver att församlingarna och föreningarna har ett säkert medlemsregister.

Startdatum för Arken är ännu inte fastlagt, men Sandra Wristel och Joacim Anesund säger att det nya systemet ska vara i gång någon gång under våren.

Taggar:

Administration

Christina Larsson

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.