Vi bör agera nyktert på IPCC:s beska piller

Robert Tjernberg

Den senaste IPCC-rapporten är den mest omfattande någonsin från FN-organet med uppdrag att visa oss förutsättningarna för vår framtida värld. Föga oväntat, är det ingen uppmuntrande läsning.

1,5 procentsmålet för temperaturökning är i stort sett kört - och hoppet står istället till att vi ska kunna hindra de allra värsta katastroferna som står bakom krönet. Torka, vattenhöjning, issmältning.
Det finns egentligen förutsättningar rent ekonomiskt, och till stor del också tekniskt. Men intresset är begränsat. Istället har världens ledande aktörer ökat militära budgetar i en sådan omfattning att de omfördelat antagligen skulle kunna lösa både klimatkris och fattigdom på planeten.

Goda möjligheter för Sverige att agera

Men ingen kan längre säga att vi inget visste. Och det finns inte tid att fastna i fällan att peka på vad alla andra bör göra.
För Sverige finns goda möjligheter att agera inom vårt "ekosystem" - och på så sätt bli ett exempel för andra att ta efter.
Vi kan börja med några saker som potentiellt skulle kunna få ett gott utfall.

 1. Stimulera investeringar i förnybar energi för att främja utvecklingen av nya teknologier på området.
 2. Erbjud hjälp att minska energiförbrukning i byggnader, industri och transport.
 3. Fordon är en av de största källorna till utsläpp av växthusgaser. Att få konsumenter att välja elbilar vid nyköp och förbättra kollektivtrafiken, även på landsbygd, borde uppprioriteras.
 4. Ge möjlighet till god ekonomi för jordbruk och skogsbruk att arbeta mer hållbart, då detta potentiellt är nyckelbranscher för landet på flera sätt.
 5. Minska matsvinnet på personlig nivå.

Punkterna kunde varit fler, men att peka ut ett antal avgörande områden och sedan stimulera dem ekonomiskt är något som faktiskt fungerar. Ta bara den boom av elpanelsinstallationer som främjats av just ekonomiska incitament.
Visst finns en kostnad för allt detta, men den lär vara klart lägre än vad vi får betala om vi trots ännu en dos av IPCC:s beska piller slår framtiden i från oss.
Än så länge har vi den i våra händer. Gud hjälpe oss.

 

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

 • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
 • Lines and paragraphs break automatically.
 • Missing filter. All text is removed

kommentarer

 • Lines and paragraphs break automatically.
 • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
 • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

 • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
 • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
 • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne